Metruk halden kurtarıldıTİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, mevlevihane, uzun yıllar süren metruk halinden kurtarılarak aslına uygun şekilde yenilendi.
2/11
Mevlevihane, orijinal görünümüne kavuştuTarihi yapı, Trablusşam’da Abu Ali Nehri’nin taşkınları ve Lübnan’daki iç savaşın etkileri nedeniyle uzun süre bakımsız kalmıştı. TİKA’nın başlattığı restorasyon çalışmalarıyla, mevlevihane hem doğa şartlarının yol açtığı yıpranmalardan kurtarıldı hem de orijinal görünümüne kavuşturuldu.
3/11
Gençlere kazandırıldı2024 yılında "Arap Kültür Başkenti" ilan edilen Trablusşam’da, bu tarihi yapının yeni işleviyle yeniden hayata kazandırılması planlandı. Restorasyonun ardından mevlevihane, gençlik ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere Mevlevi Mütevellisine teslim edildi.
4/11
İlim merkezi Evliya Çelebi'yi ağırlamıştı1619 yılında Samsunlu Ali Paşa tarafından hac yolu üzerinde bir ilim merkezi olarak kurulan Trablusşam Mevlevihanesi, ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi’nin 1672’deki ziyaretine de konu olmuştu.
5/11
Köklü geçmişi ve konumuyla muazzam bir yapıEvliya Çelebi, yapıyı "limon, turunç, gül bahçeleriyle çevrili, nehre bakan dervişhaneleriyle hoş bir yapı" olarak tanımlamıştı. Mevlevihane, bu köklü geçmişiyle, bölgedeki kültürel ve tarihi mirasın önemli bir parçası olarak yeniden canlandırıldı.
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.