Finlandiya ve İsveç'ten Türkiye'yle görüşme talebi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan'ın NATO üyeliği için başvuruda bulunmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç'in askeri ittifaka girmesine Türkiye'nin mesafeli durduğuna dair sinyal vermesinin ardından iki ülkenin dışişleri bakanı da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek istediklerini söyledi.

HM
Haber Merkezi
YAYINLAMA
14 Mayıs 2022 10:45
GÜNCELLEME
14 Mayıs 2022 10:56
Finlandiya ve İsveç'ten Türkiye'yle görüşme talebi
HM
Haber Merkezi

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları bu hafta sonu (14 - 15 Mayıs) Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek toplantıda bir araya gelecek. Toplantıya NATO'ya üye olmaları gündemde olan Finlandiya ve İsveç'in de dışişleri bakanları katılacak. 

Konuyu Çavuşoğlu'yla masaya yatıracağız

t24'te yer alan habere göre; İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "(Berlin'de) İsveç'in potansiyel NATO üyeliği başvurusunu konuşma fırsatımız olacak. Türkiye hükümeti bize direkt olarak böyle bir mesaj vermedi" dedi.

Başkent Helsinki'de cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da, hafta sonu yapılacak toplantılar sırasında "konuyu masaya yatırmaya devam etmek için" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeyi umduklarını söyledi. 

Oy birliği şartı

Bir ülke NATO üyesi olmak için başvuru yapmaya karar verdiğinde askeri ittifakın resmi davette bulunması için 30 üye ülkenin oy birliği gerekiyor. Oy birliği sağlanır ve resmi davetiye gönderilirse NATO ve başvuruyu yapan ülke arasında üyelik müzakereleri başlıyor.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan cuma namazı çıkışında, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyorum. Ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan'la ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler. Ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı  NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKP-C'si Hollanda, İsveç'te yuvalanmış durumdalar. Daha da ileri gidiyorum, oraların parlamentolarında da yer alıyorlar. Bizim olumlu bakmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa