Bendevi Palandöken: "Sosyal güvenlik primlerinde tekrar bir yapılandırma imkânı tanınmalı"

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, " Esnafımıza sosyal güvenlik primlerinde tekrar bir yapılandırma imkânı tanınmalı. Aynı zamanda 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup BAĞ-KUR kaydı olmayan esnafımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli" dedi.

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
14 Mayıs 2022 12:02
GÜNCELLEME
14 Mayıs 2022 12:10
Bendevi Palandöken: ''Sosyal güvenlik primlerinde tekrar bir yapılandırma imkânı tanınmalı''
Ecem Çetin Muhabir

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafa sosyal güvenlik primlerinde tekrar bir yapılandırma imkanının tanınması gerektiğini söyledi. 

Palandöken, Son dönemde maliyetlerin artması kazancın düşmesine neden olduğu için esnafımız borçlarını ödemekte zorlandı ve yapılandırmalar bozuldu. Sıkıntıda olan esnafımıza özellikle sosyal güvenlik primlerinde tekrar bir yapılandırma imkânı tanınmalı. Aynı zamanda 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup BAĞ-KUR kaydı olmayan esnafımıza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli” şeklinde konuştu 

Sosyal güvenlikteki eşitsizlikler düzeltilmeli

Esnafın emeklilik prim günü sayısının 9 bin gün değil, sigortalılarda olduğu gibi 7 bin 200 gün olması gerektiğini söyleyen Palandöken, "Ülke ekonomisinin omuriliğini oluşturan esnafımızın sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar giderilmeli. 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup BAĞ-KUR kaydı olmayan bu konuda mağdur olan çok fazla esnafımız mevcut. Bununla birlikte BAĞ-KUR emeklilik prim günü sayısı 9 bin gün değil, sigortalılarda olduğu gibi 7 bin 200 gün olmalı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündeme aldığı 3600 ek gösterge konusu gündemdeyken, emeklilikte yaşa takılanların talepleri, BAĞ- KUR’da prim gün sayısı ve düzeltilmesi gereken konular da unutulmamalı. Anayasa’nın eşitlik ilkesi gereğince sosyal güvenlikteki eşitsizlikler düzeltilmeli” ifadelerini kullandı.

"Esnafımızın kazancı giderleri kadar artmadı" 

Temel girdi maliyetlerindeki artış ile beraber kazancı düşen esnaf ve sanatkarların yapılandırmalarının bozulduğunu da hatırlatan Palandöken, "Ocak ayından itibaren elektrikten, akaryakıta pek çok girdi malzemesine zam geldi. Geçen yıl bin 234 lira olan BAĞ-KUR primi bu yıl bin 601 liraya yükseldi. Gelen zamlar ile beraber esnafımızın kazancı giderleri kadar artmadı. Esnafın kazancının büyük bir bölümünü elektrik, doğalgaz ve akaryakıt masraflarına ayırması, vergi ve prim borcu ödemelerini zorlaştırdı. Bu da yapılandırmaların bozulmasına neden oldu. Yeniden etkin bir yapılandırma ile taksit sayısı artırılarak ilk taksit en az 6 ay sonrasından başlamalı. Esnafımız ancak böylelikle rahat bir nefes alırken, devletimiz de biriken borçları tahsil edebilecektir" diye belirtti

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa