Baharın gelmesiyle beraber insanlar açık hava ortamlarını daha çok tercih ediyor.
Türk toplumunun vazgeçilmezi mangallar, kutularından çıktı ve piknik alanları ile balkonlardaki yerini almaya başladı.
Peki bu sezon mangal sofralarının vazgeçilmezi tavuğun fiyatı ne kadar olacak? Tavuğa yeni bir zam gündemde mi?
Ankara Masası'na konuşan Türkiye Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Sözcüsü Varol Gürol, "Bıçak kemiğe dayandı. Yem fiyatlarında ve maliyetlerde artış sürerse tavuk etine zam kaçınılmaz" dedi.
Tavuk fiyatlarındaki artış ya da azalışın hammaddeye bağlı olduğunu ifade eden Gürol " Fiyatlar yaz geldi tavanı gördü, bundan daha yukarıya çıkmaz. Ham madde fiyatlarında bir oynama olmazsa, tavuğun fiyatı bu fiyatlarda kalır. Şuanda bir tüm tavuğun fiyatı 37 TL civarında. Kanat ve göğüs 80-85 TL. Mangal sezonunun başlamasıyla mal bulunmadığı için fiyatlar yüksek" diye konuştu.
Ham madde ve ürünlerin yüzde 70'inin yurt dışından geldiğini belirten Gürol, dolar kurundaki yükselişin fiyatları etkilediğinin altını çizdi.
Gürol "Ham maddede fiyat olarak bir artış söz konusu olur ama çok abartılı bir çıkış olmaz. 85 TL olan kanat ve göğüsün fiyatı 95 TL -100 TL olur. Bütün tavuğun fiyatı da maksimum 45 liraları görebilir."
Türkiye'de tavuk üretiminin yeterli olduğunu söyleyen Gürol, "İhracatımız var. Ürettiğimiz malın, yüzde 25'ini yurt dışına satıyoruz. Her yıl da artan bir üretim performansı var. Her yıl üretimde yüzde 3, yüzde 5 oranında artış var." şeklinde konuştu.
Devletten üretimsel anlamda bir destek alamadıklarını söyleyen Gürol, "Devlet bize ekipman desteği sağlıyor. Her yerde tarımsal destek var, ama bu sektörde üretim yapan hiç kimseye destek sağlanmıyor. Bir destek olmaması bizi zorluyor"
Gürol daha sonra sözlerine şöyle devam etti;
"Şuan bıçak kemiğe dayandı. Önümüzdeki kış aynı şekilde devam ederse, işletmelerin hepsi batar. Maliyetlerin yüzde 70'ini yem oluşturuyor. Dolar bazında fiyat artışı olursa, üreticinin yapabileceği hiç bir şey yok. O maliyetleri yansıtmak zorundasınız. Yoksa işletmenin sürdürülebilirliği olmaz. O maliyetler yansıdığı sürece fiyatlar artacak demektir. Yurt dışından mısır ve soya gelmezse o zaman sıkıntı başlar. Ham madde tedarik ettiğimiz sürece sıkıntı yok.