İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yapılan tespite göre GÖÇİZDER'in (Göç İzleme Derneği) AB'den aldığı 338 bin dolar tutarındaki fon ile çıkardıkları yayınlarda, sözde seminer gibi etkinlikler vasıtasıyla bölücü terör örgütü PKK'nın propagandası yaptıkları ve Türkiye’ye yönelik karalama faaliyetleri yürüttükleri ortaya çıkmış, 3 Haziran Cuma günü İstanbul’un 15 ilçesiyle Ankara, Kocaeli, Muğla ve Malatya illerinde eş zamanlı operasyonlar düzenlenmiş ve 22 zanlı yakalanarak gözaltına alınmıştı.
Bölücü terör örgütü PKK ile ilgili çok sayıda örgütsel doküman, dijital materyal ve yasaklı yayının da ele geçirildiği operasyonlarda 22 kişi yakalanmış, Terörle Mücadele Şubesinde yapılan sorgulama sonrası dün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na gönderilmişlerdi. Avrupa Birliğinden sağladıkları fonları silahlı, bölücü ve kanlı terör örgütü PKK’ya aktardıkları ve aynı zamanda örgütsel propagandalar için kullandıkları gerekçesiyle 16 zanlı çıkarıldıkları mahkeme tarafından “Terörün Finansmanı Suçu” kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer zanlılar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Sosyal göç hareketleri ile ilgili sözde "araştırma yapmak ve bu alanda projeler geliştirmek" başvurusuyla Avrupa Birliğinden elde ettikleri finansal desteği bölücü ve eli kanlı terör örgütü PKK/KCK’ya gönderdikleri belirlenen GÖÇİZDER isimli derneğin, propaganda içerikli yayınlar, kitaplar, raporlar gibi tüm yayınlarda bilhassa 2015 ve 2016 yıllarında Türk güvenlik güçleri tarafından hendek-barikat eylemlerine karşı gerçekleştirilen müdahaleleri “katliam” olarak ifadelendirdikleri belirlendi. Aynı yayınlarda AB üyesi devletlere seslenerek "Türkiye’nin Kürt halkına sistemli olarak kötü muamele yaptığı" iftirasını atan GÖÇİZDER'in, Kürt kökenli vatandaşlara karşı ciddi hak ihlallerinin yapıldığına dair genel bir algı oluşturmaya çabaladıkları tespiti yapıldı.
İstanbul'un Bahçelievler ilçesinde faaliyet gösteren GÖÇİZDER aracılığıyla elde edilen yabancı fonların PKK'nın örgütsel etkinliklerinde kullanıldığı belirlendi. Hile ve danışıklı hukuk işlemleriyle sağlanan kaynakların da bölücü terör örgütünün hedef ve amaçları yönünde harcandığı tespit edildi. MASAK'ın yaptığı incelemede, bilhassa 2015 yılında başlatılan hendek ve barikat olayları esnasında güvenlik güçlerine karşı girdiği çatışmalarda ölen ya da yakını bölücü terör örgütü PKK'nın dağ kadrosunda bulunan şahısların ailelerine düzenli olarak, aynı oranda para gönderildiği belirlendi. MASAK raporu dışında fiziki ve teknik takip, izleme ve dinleme ile açık kaynaklardan sağlanan bilgiler ışığında 3 Haziran Cuma günü İstanbul merkezli 5 kentte gerçekleştirilen operasyonda 22 kişi yakalanarak gözaltına alınmıştı.