20 Temmuz’da Mardin ili Kızıltepe ilçesi Tepebaşı Mahallesi’nde bakkaldan ekmek alan Onur Başboğa (12), eve dönerken alnına yorgun mermi isabet etmiş ve kafasındaki kurşunla ağır yaralı olarak kaldırıldığı Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde 4 gün sonra yaşamını yitirmişti.
200 kameradan 300 saat görüntü izleyen polis dedektifleri, Onur’un başından çıkarılan merminin balistik incelemesiyle edindiği bilgi ışığında merminin hızını, ulaşabileceği yüksekliği, düşme açısını, atıldığı yer ile düştüğü yeri içine alacak alanın çapını hesaplamış ve önce 8 magandaya, ardından 22 yaşındaki katile ulaşmıştı.
Aksaray’da çok yaygın
Düğün magandalarının son zamanlarda artması, magandalık görüntülerini sosyal medyada yayınlayacak cürette bulunmaları sebebiyle Aksaray İl Jandarma Komutanlığı “Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceğini Karartma” projesi kapsamında çalışmalarını hızlandırdı.
Köylerde ve beldelerde düzenlenen düğün ve diğer eğlencelerde yaşanabilecek üzücü olayların engellenmesi için yapılan çalışmalarda jandarma ekipleri 6 zanlının havaya ateş ettiğini belirledi.
2 gün boyunca düğünleri uzaktan takip eden jandarma ekipleri, havaya ateş açıldığı anda düğün yerlerine operasyon düzenleyerek suçüstü yaptı.
Ani baskınlarda 6 zanlı yakalandı. Zanlıların üzerlerinden 2 ruhsatsız tabanca, 5 kuru sıkı tabanca, 1 ruhsatsız av tüfeği, 8 tabanca fişeği, 12 av tüfeği kartuşu bulundu.
Gözaltı uygulanan zanlılar sorguları için Aksaray İl Jandarma Komutanlığına götürüldü.
“Gaz ve Ses Fişeği Atabilen Tabancalar Hakkında Kanuna Muhalefet” suçundan 5 kişiye toplam 11 bin 780 lira, izinsiz düğün/nişan yapan 2 kişiye “Emre Aykırı Davranış” suçundan 1162 lira idari para cezası uygulandı.
Aksaray İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Aksaray İl Jandarma Komutanlığınca sorumluluk alanlarımızda yapılan düğün, nişan ve asker eğlenceleri gibi faaliyetlerde, silahla ateş etme olaylarının önlenmesi, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde düğünlerini yapmaları için titiz ve gayretli çalışmalarımıza gece gündüz demeden aralıksız olarak devam edilecektir.”
Herhangi bir silahtan havaya sıkılan merminin havada ulaştığı son noktada hızını tamamen yitirip anlık durağan duruma geçtikten sonra yerin çekim kuvvetinin etkisiyle yere doğru ivme kazanarak düşmesi eylemini gerçekleştiren mermiye “yorgun mermi” deniliyor.
Tabanca, tüfek ya da makineli silah gibi herhangi bir silahtan havaya sıkılan mermi, ortalama 1500 metreye ulaşıyor. Merminin havada yol alacağı maksimum yüksekliği ise merminin kalibresi ve fırlatıcının özelliği belirliyor.
Herhangi bir silahtan havaya sıkılan merminin hızını da yine merminin kalibresi, mermi özelliği ve fırlatıcı silahın tür ve kalitesi belirliyor.
Ortalama bir tabancadan havaya ateşlenen mermi, ulaşacağı maksimum yükseklik seviyesine kadar saatte 400 kilometre hızla gidiyor.
Fırlatıcı silahtan ateşlenen merminin ulaşacağı maksimum yükseklik seviyesine kadarki hızının saatte 400 kilometre olduğu düşünüldüğünde, yerin çekim kuvvetine bağlı olarak serbest ivme ile düşüşü 200 kilometre/saat olarak gerçekleşiyor.
Yorgun merminin ne olduğunu bilmeyen, her gün haber bültenlerinde kendisi gibi magandaların yol açtığı çocuk ölümlerinden ders almayan, meskul mahalde havaya ateş ettiği merminin uzaya kadar çıkıp yok olduğunu zanneden, güvenlik güçlerinin ve çevredeki vatandaşların uyarılarına rağmen havaya ateş etmeye devam eden şehir eşkıyalarına maganda adı veriliyor.