Türk doktordan kansere karşı umutlandıran açıklama

ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nün baş araştırmacısı olan Prof. Dr. Derya Unutmaz, "5-10 yıla kadar tedavisi olmayan kanser türü kalmayacak diye düşünüyorum" dedi.

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
28 Kasım 2022 12:45
GÜNCELLEME
28 Kasım 2022 13:07
Türk doktordan kansere karşı umutlandıran açıklama
EK
Ersin Küçükbarak

ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nün baş araştırmacısı olan Prof. Dr. Derya Unutmaz, geçtiğimiz akşam KRT ekranlarında Semra Topçu'nun programına katıldı. Unutmaz, Haftanın Panoraması programında kanser tedavileri üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

İnsanlardan aldıkları T hücrelerini eğittiklerini belirten Unutmaz şunları söyledi:

“T hücrelerini laboratuvar düzeyinde eğitip donatıyoruz”

 “T hücreleri, vücudun ordusunun bağışıklık sisteminin generalleri, askerleri, keskin nişancıları, özel harekat timleri gibi de düşünebilirsiniz. Bunların görevi, vücuda giren virüsle enfekte olmuş hücreleri, bakterileri yok etmek. Biz ve birçok laboratuvar bunun üzerinde çalışıyor, bu özelliği kullanarak acaba kanser hücrelerini de tanıtıp öldürtebilir miyiz, yok etmelerini sağlayabilir miyiz? Tabii kanser hücresinin şöyle bir sorunu var; kanser hücresiyle normal hücre arasında çok küçük farklılıklar var ve bunu bağışıklık sistemine gösterip tanıtmanız lazım, çünkü bağışıklık sistemi kendi hücrelerimize saldırmıyor. İşte bizim yöntemimiz; insanlardan aldığımız T hücrelerini laboratuvar düzeyinde eğitip donatıyoruz, içlerine sentetik biyoloji ile bir molekül koyuyoruz.”

“T hücreleri ‘ölüm öpücüğü’ dediğimiz bir mekanizmayla kanser hücresini yok ediyorlar”

“T hücreleri bu molekül sayesinde kanser hücrelerini tanıyor, üzerine yapışıyorlar, ‘ölüm öpücüğü’ dediğimiz bir mekanizmayla kanser hücresini yok ediyorlar, yanındaki diğer hücrelere dokunmuyorlar. Sosyal medyada buna ‘hayat öpücüğü’ de demişler. Bu ‘ölüm öpücüğü’, gerçekten de insana hayat veriyor" ifadelerini kullandı.

“T hücreleri aylarca, yıllarca devriye geziyorlar vücudumuzda”

 "Bu kanser tedavisinin iki temel özelliği var. Birincisi, sadece kanser hücresini bulup yok ediyor. İkincisi ve daha önemlisi de bu T hücreleri, vücudun ordusunun bir parçası olduğu için aylarca, yıllarca devriye geziyorlar vücudumuzda.”

“Kanser hücresi geri gelmeye teşebbüs ederse onlar da bulunup yok ediliyorlar”

“ Aynen aşılar sonrasında olduğu gibi, kanser hücresi geri gelmeye teşebbüs ederse onlar da bulunup yok ediliyorlar. Yani kemoterapiden önemli farkı bu olmuş oluyor. Çünkü kanser, kemoterapiye karşı direnç kazanıp geri gelebiliyor" ifadelerini kullanarak bulunup yok edilebileneceğini açıkladı.

“T hücrelerini her kanser tipi için ayrı ayrı eğitip donatmak lazım”

"İkinci bir sorun daha var. Kanser, bir hastalık değil, birçok hastalık topluluğu. Katı doku kanserleri var. Örneğin meme kanseri, akciğer kanseri, bunlar bir dokunun içindeler. Doku sayesinde sanki bir kale gibi kendilerine bir mekanizma oluşturuyorlar ve bunun içine hücrelerin girmesi oldukça zor oluyor. Bu sorunu çözmek için de üç boyutlu basım teknolojisiyle Amerika’da İbrahim Özbolat arkadaşımızla yine yaptık, modelliyoruz. Yani meme kanserinin dokusunu, etrafını, damarlarını, hepsini laboratuvarımızda oluşturabiliyoruz ve bu T hücreleri bu kalenin içine nasıl girebilir diye araştırıyoruz, ki bunu da başardık. Bu da çok önemli bir nokta, çünkü dokularda sıkıntılı bir durum oluyor. Her kanser tipi için ayrı ayrı eğitip donatmak lazım.”

“5-10 yıla kadar tedavisi olmayan kanser türü kalmayacak diye düşünüyorum”

“ Benim umudum; bu teknoloji çok hızlı gelişecek. Belki 5-10 yıla kadar tedavisi olmayan kanser türü kalmayacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Unutmaz, bu açıklaması ile milyonlarca kişiye umut oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa