Erkek veya kadından meninin gelmesiyle kişi cünüp olur. Bir kimse uykuda iken rüya görme yoluyla boşalırsa cünüp sayılır. Kadının regl dönemine girmesi de hayız hali olarak adlandırılır.
Nifas ise kadının doğurması, doğumun ardından rahmin ve üreme organlarının normal hale dönmesi için gerekli olan süre” anlamında kullanılır. Nifâs kelimesi, fıkıhta doğum sebebiyle kadının döl yolundan gelen kanı ve doğum sonrasında kadının bazı özel hükümlere tâbi olmasını ifade eden bir terimdir.
İşte bu 3 halde de kişinin kirlilikten arınması için gusül abdesti alması gerekir.
Herkesin gusül abdesti alırken azami dikkati göstermesi ve adımlara uyması gerekir. Peki Kur’an-ı Kerim’de ve bazı hadislerde de önemi açıkça belirtilen gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti alırken uyulması gereken sünnetler nelerdir?
İşte adım adım gusül (boy) abdesti alınışı!
Gusletmek isteyen kişi, "Eûzü- Besmele" çekerek ve sol ayağı ile banyoya girdikten sonra niyet ederi. Bu sırada, "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" der.
Eller bileklere kadar yıkanır. Daha sonra edep yerleri sol elle temizlenir.
Gusül abdesti alan kişi sağ avucuyla ağzını üç kere su ile çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat etmesi gerekir.
Sağ avucuyla buruna üç defa su çekilir, her defasında sol eliyle burun temizlenir. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alınır.
Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su dökülür ve vücut yıkanır. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafı yıkanır.
Guslün sünnetleri de ; cünüplükten dolayı yıkanmaya niyet etmek, besmele ile başlamak, elleri üç kere yıkamak, avret yerlerini ve varsa bedenindeki pisliği yıkamak, namaz abdesti gibi abdest almak, parmaklarla saçları tarar gibi yaparak suyun saç köklerine ulaşmasını sağlamak, önce sağ omuza, sonra da sol omuza su döküp bütün bedeni ovalamak, her organı üç kere yıkamak ve gusül esnasında bu sıraya riayet etmektir.