Türk ordularının İngiliz ve Fransız güçlerine Çanakkale'yi dar ettiği zaferin bu yıl 109. yılı kutlanacak. Çarlık Rusya'sının yıkılmasına yol açan içinde binlerce kahramanlık destanını barındıran Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı'nın da daha uzamasına neden oldu. Çanakkale cephesinde alınan zafer tarihe altın harflerle yazılırken, dünyadaki güç dengesinin de değişmesine neden oldu. Türk'ün güç dengesinde belirleyici olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Çanakkale'de sergilenen azim ve tutku, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet konusunda ne kadar kararlı olduğu bir kez daha dünyaya gösterdi.
Bu zafer, dünya tarihine 'Çanakkale Geçilmez' ilkesini silinmemek üzere yazdırdı.
18 Mart'ta ne oldu? Çanakkale Zaferi'nin dünya ve Türk tarihi için önemi nedir? işte merak edilen soruların yanıtları...
Sırp bir gencin Avusturya-Macaristan krallığının prensine suikast girişiminde bulunmasıyla başladığı iddia edilen Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla kutuplaşmalar ortaya çıktı.
Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914'ün ertesi günü Osmanlı İmparatorluğu, Almanya ile ittifak antlaşması imzaladı. Enver Paşa gibi isimler savaşa girmemek için direnmiştir. Ancak Almanya, Osmanlı İmparatorluğunun savaşa bir an önce girmesi için baskı uygulamıştır. Britanya donanmasına ait Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle Osmanlı Devleti kendini savaşın içinde bulunmuştur. Gemilerin Osmanlı donanmasıyla Karadeniz'e açılarak 27 Ekim 1914'te Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.
Birinci Dünya Savaşı boyunca birçok cephede savaşan Osmanlı ordusu bu cephelerin çoğunda mağlubiyet aldı. İngilizler de Osmanlı'yı tamamen mağlup etmek ve savaş da etkisiz kılmak için İstanbul'u işgal etme kararı aldı.
Karar Birleşik Krallık Savaş Konseyi sektereri Albay Hankey ile Kral Winston Churchill'in de desteğiyle alındı.
Bunun üzerine Birleşik Krallık ve Fransa gemileri Çanakkale Boğazında büyük bir kuşatma başlattı. 1915 Şubat ayında ise saldırılar başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulatmıştır. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Osmanlı ordusu saldırılara güçlü bir savunmayla karşılık verdi. Yenilgiye uğrayan Birleşik Krallık ve Fransa donanması ağır kayıplar verilerek, geri çekildi. Bu zafer tarihe geçti.