Bu boy gösterme konusunda özgüvenimizi zedeleyebilecek bir konu ise fazlalıklarımız oluyor. İstediğimiz elbise, en sevdiğimiz pantolon olmamaya başladığında üzüntü duyuyoruz. Yaz mevsiminde plajlarda vücudumuzdan ve fazlalıklardan çekinebiliyoruz. Bunlardan kurtulmak, sevdiğimiz kıyafetlerimize tekrar kavuşmak, yazın plajların tozunu attırmak için kilo verme yoluna yani diyete başvuruyoruz.
Diyet bir kimsenin kendine oluşturduğu belirli bir grup besini diğer besinlerden daha fazla tüketme düzeni şeklinde tanımlanabilir. Diyet denince pek çok diyet türünün bizleri karşıladığını görüyoruz. Bunların bazıları Dukan diyeti, Hollywood diyeti, Vejetaryen diyet vb. şeklinde sıralanabilir. Bunlar arasında belki de son yıllarda en çok aşina olduğumuz Ketojenik diyet türü.
Ketojenik diyet dünya tarihinde ilk kez Russel Wilder tarafından 1921 senesinde kullanılmış bir kavram olmakla beraber ilk başlarda epilepsi tedavisi için uygulanmış bir diyet türüdür. Günümüzde bu diyet türü kilo vermek için oldukça sık tercih edilmektedir ve başarılı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Ketojenik diyet, yüksek oranda yağ içeren bir diyet türüdür. Yüksek oranda yağ ve düşük oranda karbonhidrat alarak uygulanan ketojenik diyette kişi gün içerisinde alacağı toplam kalori miktarının içerisinde çok ama çok sınırlı bir karbonhidrat tüketir. Bu durum insan vücudunda ketozis adı verilen bir durumun etkinleşmesine yol açar.
Ketozis etkinleştiği takdirde insan vücudu karbonhidrat bulamadığında enerji olarak yağ yakmak durumunda kalır ve yağdan kaybederek kilo verimi sağlanmış olur. Ketojenik diyet yağ yakarak kilo vermeye yaramasının yanında insan vücuduna sağladığı faydalarla da bilinmektedir. Ketojenik diyet uygulamak tip 2 diyabetin gelişmesine engel olur, insülin hassasiyetinin artmasını sağlar. Bazı bilimsel araştırmaların ışığında ketojenik diyet uygulamanın kanser hastalarında tümör gelişimini yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra yine bu diyeti uygulamanın Alzheimer hastalığının önüne geçilmesinde veya ilerleyişinin yavaşlatılmasında yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ketojenik diyet uygulamak isteyen kişiler uzmanların/diyetisyen hekimlerin gözetiminde gerekli tıbbi sınamalar uygulandıktan sonra bu yola girmelidirler. Ketojenik diyet yapılmak istendiğinde internet üzerinde yer alan diyet listelerine önem verilmemelidir. Çünkü diyet listeleri diyeti uygulayacak kişinin metabolizma değerleri baz alınarak, kişiye özel hazırlanmaktadır. Ancak genel olarak söylenebilecek bir şey vardır ki bu diyeti uygulayacak kişiler şekerli gıda, baklagil, alkol, çeşni ve sos çeşitleri, unlu-nişastalı besinler gıdalardan uzak durmalı ve ete, balığa, yumurtaya, peynire, sağlıklı yağlara yönelmelidirler.