2008 yılında yapılan reform ile SSK bağkur ve emekli sandığı kurumlarının birleşmesiyle 5510 sayılı kanun kapsamında SSK bağkur ve emekli sandığı statüleri kaldırılmıştır.
5510 sayılı kanun kapsamında bir sözleşme kapsamında SGK'lı olarak bir işverene bağlı olarak çalışanların statüsü kanunun ilgili maddesi doğrultusunda 4A’lı olarak değerlendirildi kendi nam ve hesabına bağımsız olarak çalışan vergi mükellefleri 4b kapsamında devlet kurumlarında çalışan memurlar ise 4c olarak adlandırıldı.
E devlet uygulaması ya da e devlet internet sitesi üzerinden e devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna hizmet dökümü ya da 4a hizmet dökümü yazılarak açılan menüden hizmet dökümü seçilerek toplam günleri gösteren ya da son 6 aylık çalışmayı gösteren hizmet dökümü alınabilir. https://www.turkiye.gov.tr/4a-...
Peki, alınan hizmet dökümü nasıl okunmalıdır. Hizmet dökümünde 4 a olarak görülen hizmetler SSK lı çalışmaları 4b olarak görülenler ise bağımsız çalışılan hizmetleri gösterir. Ayrıca hizmet dökümünde işe başlama tarihi toplam gün sayısı çalışılan işyerlerinin numaraları ve isimleri görülebilmektedir. Böylece işveren tarafından hizmetlerin tam bildirilir bildirilmesini hangi prime esas kazan üzerinden bildirildiği kontrol edilebilir.
4 a 4 b ya da 4 c hizmetlerden bir ya da bir kaçına ait hizmetler hizmet dökümünde görünmüyor ise ne yapılmalı? Hizmetler hizmet dökümünde görünmüyorsa özellikle çok eski yıllara ait çalışmalarda noksanlıklar tespit edilmiş ise bu eski dönemlerde tüm çalışmalar kağıt ortamında beyan edildiği için eski yıllara hizmetler için çalışılan ildeki sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğüne bir dilekçe ile varsa ilgili dönemlere ait kayıtlar eklenerek başvuru yapılarak noksan olan hizmetler hizmet dökümüne işletilebilir. Emeklilik yaşı geldiğinde eksik günler emeklilik hesabında bu çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır. https://www.turkiye.gov.tr/sgk...