Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan takvime göre bu yıl bayram arifesinin 27 Haziran tarihinde olduğu belirtilir. Toplam dört gün olan kurban bayramı 28, 29, 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihinde olacaktır. Resmi tatil olarak kabul edilen bu tarihlerde ülke genelinde bir hareketlilik yaşanır. Özellikle bayram için şehir dışına gidecek olanlar her sene kurban bayramı ve diğer bayramları önceden merak ederler.
Tüm dini günler hicri takvime göre belirlenir. Miladi takvime göre on bir gün önce kutlanan bayramlar her yıl farklı günlere denk gelir. Bu yıl bayramın ilk günü Çarşamba olup son gün cumartesi ile biter. Bayram kapsamında ibadetler gerçekleşecek ve kurbanlar kesilerek dağıtılacaktır.
Genel manada Kurban Bayramı Allah’a teslimiyeti, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olduğunu, adanmışlığı ve Allah’a şükür halinde olmayı ifade eder. Maneviyat ve huzur dolu bayram günlerinde ibadetin temelinin Hz. İbrahim ve oğlu arasında başladığı belirtilir. Birlik ve beraberliğin hakim olduğu bu bayramda yalnızca kurban kesilmekle kalınmaz ve yoksullar da düşünülür. Kesilen etler ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Manevi duyguların ve sevincin hakim olduğu kurban bayramı Müslümanlar tarafından usulüne uygun olarak yaşanır. Yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri olan bu bayramda yoksul ve zengin demeden herkesin doyması sağlanır. Asıl amacın Allah rızası olduğu bu ibadet sayesinde sosyal hayatta adalete ulaşılır. Bazı dini kaynaklarda kurban kesmenin ayrı bir yerinin olduğu ve kurban kesilir kesilmez Allah katında kabul olduğu belirtilir.
Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vacip olarak kabul edilir. Kuranda kimlerin kurban kesmesi gerektiği ifade edilmiştir. Maddi durumu uygun olan her Müslüman bu ibadeti yerine getirmelidir. Temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar maddi varlığı bulunmak, akıl sahibi olmak, borç varsa üzerinden bir yıl geçirmiş olmak ve borç haricinde 80.18 gram altının bulunması o kişinin kurban kesmeye uygun olduğunu gösterir.
Kurban Bayramı ne zaman diye bakıldığında bayramın hangi güne denk geldiği haricinde bayram günü ve arifesinde neler yapılması gerektiği ile ilgili de bilgi edinmek gerekir. Örneğin arife günü öğle ile ikindi namazı arasında iki rekat namaz kılmak sevaptır. Kul hakkı hariç tüm günahların affına vesile olması için arefe gününde ihlas suresini okumak gerekir.