Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ünal Çeviköz, seçimi kazanmaları halinde planladıkları dış politika hamlelerini Amerikan basınına anlattı. Çeviköz, Politico'daki söyleşisinde AB ve NATO ile ilişkilerde yeniden başlangıç vaat etti.
AİHM kararları doğrultusunda cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılacağını belirten Çevköz, yeni hükümetin Türkiye'nin insan hakları sicilini onarmaya çalışacağını kaydetti.
"İç siyasette bir normalleşme süreci başlatacağız" diyen Çeviköz, "Bu da müttefiklerimize ve tüm Avrupa ülkelerine basitçe, 'Türkiye'nin yeniden demokrasi yolunda olduğu' mesajını verecek ve Türkiye'nin pozisyonuna dair algıda ciddi bir değişiklik yaratacak" ifadelerini kullandı.
Çeviköz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa ile izlediği zıtlaşma politikasına son vermek için diplomatik sürecin yeniden başlatılmasının önemini vurguladı. Bu durumun Türkiye'nin hemen AB üyesi olacağı anlamına gelmediğine işaret eden Çeviköz, "Fakat bu bir süreç meselesi ve önemli olan da süreçtir. Ülkemizin, uygar uluslar topluluğunun bir parçası olarak demokratik bir ülke olmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Muhalefetin "Erdoğan'ın yaptığının aksine İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını engellemeyeceğini" de belirten Çeviköz, "İkili sorunlarınızı NATO gibi çok taraflı bir kuruma taşırsanız, o zaman bütün diğer NATO ülkeleri ile kendi ülkeniz arasında bir tür kutuplaşma yaratırsınız.” Dedi.
Çevköz, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin, NATO’nun güvenliğini artıracağı ve güçlendireceğinin altını çizdi.
Türkiye'nin Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde Rusya ile Ukrayna arasında, Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda da bir arabulucu olarak hareket etmeye devam edeceğini belirten Çeviköz, ancak Türkiye'nin bir NATO üyesi olduğu gerçeğini hatırlatacaklarını ifade etti.
Çeviköz, "Rusya ile görüşmelerimizde, kesinlikle eşitler arasında bir ilişki arayışında olacağız." dedi.