Tam adıyla Şerafettin Can Atalay, 24 Mart 1976'da İstanbul'da dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençliği Kadıköy'de geçen Atalay, eğitim hayatını Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamlayarak mezun oldu. Mezun olduktan sonra Atalay, kariyerinde ilk işi olarak NTV'nin hukuk departmanında görev yaptı. Daha sonra avukat, Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılanan gazeteci Ahmet Şık'ın avukatlığını üstlendi. Ayrıca Atalay, Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' kitabının özgürleşmesi, "Dokunan Yanar" adıyla okunması eylemlerinde yer aldı.
Avukat Atalay. İstanbul merkezli olan Sosyal Haklar Derneği'nin yönetiminde yer aldı. Atalay, 2014'te ülkemizde yaşanan Soma Faciası; 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma davasının ve ardından Ermenek maden kazası davasının avukatlığını üstlendi.
Daha sonra avukat, 2016 yılında 11 çocuğun ölümü ve 24 çocuğun yaralanmasıyla sonuçlanan Adana öğrenci yurdu yangınında hayatını kaybeden ve yaralanan öğrencilerin ailelerinin avukatlığını yaptı. Atalay, 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen Çorlu tren kazasında yaşamını yitiren insanların yakınlarının avukatlığını üstlendi.
Atalay, 2020'de gerçekleşen 7 işçinin ölümüne ve 127 işçinin yaralanmasına sebep olan Hendek havai fişek patlamasında işçilerin ailelerinin avukatlığını yaptı. Avukat, Mimarlar Odası'nın bir üyesi olarak Validebağ Korosu'nda yapılaşma ile mücadele eden gönüllüleri savundu ve İstanbul'da Emek Sineması'nın yıkılmasına karşı düzenlenen kampanyanın örgütleyicileri arasında yer aldı.
Atalay, Danıştay'da Gezi Parkı planlarını iptal ettirdi ve gezi Parkı'na AVM yapılmasına karşı kurulan Taksim dayanışmasının avukatlığını üstlendi. Avukat, gezi Davası'nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı; yargılandığı iki davadan beraat etti.
''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla yargılandığı davanın 25 Nisan 2022'da Silivri Kampusundaki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
14 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası tutuklu bulunuyordu.
Milletvekili seçilen Can Atalay'ın yargılamada durma kararı verilmesi talep edilmişti.
AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok diyen Daire, ikinci hak ihlali kararına da uyulmamasını kararlaştırdı.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin kararı Meclis gündemine alındı. Can Atalay ile ilgili Meclis'te kapalı oturum düzenlendi.
Kararın Genel Kurul'da okunmasının ardından Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.