Milletvekili sayısının belirlenmesini sağlayacak D'Hondt sistemi nedir?

AK Parti ve MHP'nin seçim öncesi yaptığı değişiklikle, ittifakı oluşturan partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı D'Hondt sistemi ile belirlenecek. Peki D'Hondt sistemi nedir, nasıl işler? D'Hondt sistemi hangi partilerin işine yarar?

EK
Ersin Küçükbarak
YAYINLAMA
28 Mart 2023 10:27
GÜNCELLEME
28 Mart 2023 10:51
Milletvekili sayısının belirlenmesini sağlayacak D'Hondt sistemi nedir?
EK
Ersin Küçükbarak


Seçimlerde D’Hondt sistemi uzun yıllardır ülkemizde kullanılıyor. Ancak bu sistem büyük ölçüde geniş kesimlerden oy alabilen siyasi partilerin işine yarayan bir sistem olarak biliniyor.

D’Hondt sistemi, Ghent Üniversitesi medeni hukuk bölümünden akademisyen ve matematikçi Belçikalı Victor D’Hondt tarafından 1878’de tasarlanan nispi temsil sistemine deniyor.

Sistem Türkiye’ye 1961 Anayasası’yla girmişti. Halen dünyada pek çok ülkede uygulanıyor.

D'Hondt sistemi ile bir siyasi parti bir seçim bölgesinde bir milletvekili çıkardığında oyları ikiye, iki milletvekili çıkardığında oyları üçe, üç milletvekili çıkardığında oyları dörde, dört milletvekilindeyse toplam oyları beşe bölünüyor.

Sistem bu sayede yüksek oy alan partilere daha fazla milletvekili çıkarma imkânı verirken, küçük partilerin milletvekili çıkarmasının da önüne geçiyor.

D'Hondt sistemine örnek

D'Hondt sistemini bir örnek üzerinden açıklayalım.

Örnek bir hesaplamaya göre, yedi milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde X partisi 90 bin, Y partisi 44 bin, Z partisi de 23 bin oy almış olsun. Her partinin aldığı oy toplamı, sırasıyla 1’e, 2’ye, 3’e, 4’e bölünür ve o seçim çevresinin çıkaracağı toplam milletvekili sayısına ulaşıncaya kadar bu işleme devam edilir.

X partisine birinci olduğu için bir milletvekili verilir. X partisinin oyu ikiye bölünür.(90000/2=45000)  X partisinin oyu hala en çok olduğu için X partisinin oyu bu sefer üçe bölünür. (90000/3=30000)

Bu işlemden sonra en çok oy Y partisinde olduğu için Y’ye bir milletvekili verilir ve oyu ikiye bölünür. (44000/2=22000) Kalan sayılar arasında en büyük X olduğu için bir milletvekili daha verilir ve X’in oyu bu defa dörde bölünür. (90000/4=22500) Ortaya çıkan sayılar arasında en büyük oy yine X’in oyu olduğundan yine bir milletvekili verilir ve bu kez de oyları beşe bölünür (90000/5=18000).

 Bu işlemden sonra en büyük oy Z’ye aittir ve Z’nin hanesine bir milletvekili eklenir; Z’nin oyları ikiye bölünür (23000/2=11500). Bu yedinci ve son işlem sonucunda en büyük sayı Y’ye ait olduğu için son milletvekilliğini Y partisi alır.

Sonuç olarak, bu bölgeden X Partisi dört, Y Partisi iki, Z Partisi de bir milletvekili çıkarır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa