Hababam Sınıfı, Oh Olsun, Tatlı Dillim, Ah Nerede, Canım Kardeşim, Mavi Boncuk ve daha birçok unutulmaz filmlerle seyirci karşısına çıkan Yeşilçam'ın yakışıklı jönü Tarık Akan'ın hayatı araştırılıyor.
Asıl adı Tahsin Tarık Üregül olan Tarık Akan, 1949 yılında bir ailenin üçüncü çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası Yaşar Üregül'ün subay olması nedeniyle bir dönem Erzurum, Dumlu'da yaşayan Akan, babasının tayini üzerine Kayseri'ye taşınmışlardır ve ilkokulunu burada tamamlamıştır. Babasının emekliliği üzerine İstanbul'a taşınmaları sebebiyle Tarık Akan, ortaokul ve liseyi burada tamamlamıştır. Akan, üniversite eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünü okuyarak tamamlamıştır. Usta isim, sinemaya atılmadan önce plajlarda can kurtaranlık, sokaklarda işportacılık yapmıştır. Akan daha sonra Gazetecilik Yüksek Okulu'na girmiş ve mezun olmuştur.
Akan, 1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artist Yarışması adlı yarışmaya katılarak birinci oldu. Tarık Akan, yarışmadan sonra 1971 yılında sinemaya ilk kez adım atarak Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuk kariyerine başlamıştı. Akan filminde Fatma Girik kamera karşısına geçmiştir. Akan, 1972 yılında Hülya Koçyiğit ile Beyoğlu Güzeli filmde beraber rol almıştır. Kendisiyle eşleşmiş olan "Ferit" adlı karakteri oynadığı ilk filmidir. Tarık Akan, 1971 yılında Vefasız ve Melek mi, Şeytan mı?
1972 yılında ise Sisli Hatıralar adlı filmde yer oynamıştır. Akan,
Sisli Hatıralar'da ilk kez Türkân Şoray ile başrol oynamıştır.
Beyoğlu Güzeli, Emine, Vefasız,Azat Kuşu, Sev Kardeşim, Kaderimin Oyunu, Suçlu, Tatlı Dillim, Aşkların En Güzeli, Bebek Yüzlü, Feryat, Üç Sevgili, Para, Canım Kardeşim, Umut Dünyası, Yalancı Yarim, Oh Olsun, Yeryüzünde Bir Melek, Boşver Arkadaş, Esir Hayat, Kanlı Deniz, Mahçup Delikanlı, Mavi Boncuk, Memleketim, Çapkın Hırsız, Yaz Bekarı, Ah Nerede, Ateş Böceği, Delisin, Gece Kuşu Zehra, Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Evcilik Oyunu, Bizim Aile, Öyle Olsun, Aşk Dediğin Laf Değildir, Gizli Kuvvet, Kader Bağlayınca, Cani, Babanın Evlatları,Bizim Kız, Sevgili Dayım, Baraj, Nehir,Şeref Sözü, Lekeli Melek, Seninle Son Defa, Maden, Sürü, Adak, Kanal, Demiryol, Herhangi Bir Kadın, Deli Kan, Yol, Arkadaşım,Kaçak,Beyaz Ölüm, Derman, Gecenin Sonu, Çocuklar Çiçektir:Kuduz, Damga, Kayıp Kızlar, O'na Çirkin Kral Derlerdi, Pehlivan, Yosma, Alev Alev, Bir Avuç Cennet, Kan, Paramparça, Tele Kızlar,Acı Dünya, Adem ile Havva, Son Darbe, Kıskıvrak, Halkalı Köle, Ses, Kızımın Kanı, Beyoğlu'nun Arka Yakası, Skandal, Su da Yanar, Yağmur Kaçakları, Çark, Dönüş, El Kapıları,Kimlik, Üçüncü Göz, İkili Oyunlar, İsa, Musa, Meryem, Leyla İle Mecnun, Bir Küçük Bulut, Karartma Geceleri, Berdel, Devlerin Ölümü, Bir Kadın Düşmanı, Siyabend ile Heco, Uzun ince Bir Yol, Yolcu, Çözülmeler, Yılmaz Güney: Adana-Paris, Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey, Antika Talanı:Karun Hazinesi, Mektup, Hayal Kurma Oyunları, Gülüm, Eylül Fırtınası , Abdülhamid Düşerken, Vizontele Tuuba, Deli Deli Olma, Karşıyaka Memleket
Tarık Akan, 1986 yılında Yasemin Erkut ile dünyaevine girmiştir. Bu evlilikten Barış Zeki Üregül, Yaşar Özgür Üregül ve Özlem Üregül adında ikiz çocukları dünyaya gelmiştir. Ancak, Akan ve Erkut çifti 1989 yılında boşanmıştır. Akan, 1990 yılında, Acun Günay ile birlikte yaşamaya başlamıştır ve birliktelikleri ölümüne kadar devam etmiştir.
Tarık Akan,
16 Eylül 2016 tarihinde Akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Akan, 18 Eylül'de Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen anma etkinliği sonrasında, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.