Gıda, tıp, kozmetik her alanda hemen hemen yeri olan gül'ün faydası saymakla bitmiyor. Pek çok alanda işlevi olan gül gıda sektöründe kullanıldığında sofralarımızı süslüyor, faydaları ile sağlımıza bedenimize şifa oluyor.
Gülün sirkesi yapıldığında da birçok faydası bulunuyor. Diş etlerini güçlendirmede, ateş düşürmede, kilo vermede, baş arısı gidermede, hazmı kolaylaştırmada oldukça faydalıdır.
Bunların dışında daha bir çok alanda faydası olan gül sirkesini evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Peki, Gül Sirkesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler;
- 3 adet yenilebilir gül
- 1 litre su
- 3 yemek kaşığı sirke (tercihen ev yapımı)
- 1 çay kaşığı doğal kaya tuzu
Nasıl Yapılır?
- Su kaynatılır ve soğuması için oda sıcaklığında bekletilir.
- Gül yaprakları yıkanır, suyu süzülür ve kuruması için bekletilir.
- Yapraklar kuruduğunda, bir kavanoz içinde gül yaprakları, su ve sirke tahta kaşık ile karıştırılır.
- Kavanoz hava geçiren bir bez ile kapağı kapatılır.
- Kavanoz serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir. Her gün bir kez tahta kaşık ile karıştırılır.
- 25 gün sonunda gül sirkesi kullanıma hazır olacaktır.
Püf Noktaları Nelerdir?
- Gül sirkesi yapımında kullanılan su içme suyu olmalıdır.
- Sirke yapımı için mutlaka yenilebilir gül yaprakları kullanılmalıdır.
- Sirkenin konulacağı kavanoz, bir gece önceden sıcak su ile sterilize edilmeli ve kurutulmalıdır.
AFİYET OLSUN..