Çankaya, Ankara'nın en köklü ve en büyük ilçelerinden biridir. 17 semti ve 124 mahallesi ile toplam 921.999 vatandaşa ev sahipliği yapmaktadır.
Peki, Çankaya ne zaman ilçe oldu? Çankaya'nın nasıl bir tarihçesi var?
Çankaya Milli Mücadele'nin ilk günlerinde bağ ve bahçeleri ile yayla görüntüsündeydi. Bozkırın ortasında bulunan birkaç küçük bağ evi yeşilliklerin arasında zar- zor seçiliyordu.
Çankaya ilçesinin dönüm noktası Mustafa Kemal Paşa’ya Dikmen tepelerinde yapılan görkemli karşılama ve Çankaya’da küçük, havuzlu bir bağ evinin ayrılması ile olmuştur.
Mustafa Kemal’e ayrılan bağ evi elden geçirilerek köşk haline getirildi. Hemen yakınına Başbakanlık konutu yapıldı.
Türkiye Devleti’ni tanıyan ülkeler, elçiliklerini İstanbul’dan Çankaya’ya taşıdılar. Böylece Yenişehir, Atatürk Bulvarı'nda yoğunluk oluştu ve bu yoğunluk Sakarya ve İzmir Caddelerine taştı.
1950'yılı yıllarda Ankara'da oluşan yoğun iç göçün ardından gecekondular artmaya başladı. Bundan da en büyük payı Çankaya ilçesi aldı.
Çankaya, 9 Haziran 1936’da merkez ilçe yapılmıştır. Gölbaşı ve Elmadağ ilçeye bağlanmıştır
Bucak olan Kayaş, Cebeci, Bahçelievler ve Dikmen 1960 yılında bucak teşkilatlarının kaldırılmasıyla Çankaya’nın semtleri haline geldiler.
Çankaya başkent içinde başkent olarak Ankara’nın en itibarlı, en dikkat çeken ilçesi olmuştur. Çünkü Çankaya sınırları içerisinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü, TBMM, Başbakanlık, kuvvet komutanlıkları (Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı), bakanlıklar, kamu kuruluşları, büyükelçilikler, önemli ticari, kültürel ve sosyal merkezler yer almaktadır.