Vücuttaki kaşıntı ve kabarmaların giyilen kıyafetten yenilen herhangi bir yiyecekten vs. gibi bir çok nedeni olabilir.
Peki vücuttaki bu kaşıntı ve kabarmalar nasıl geçer, sizler için araştırdık.
Vücuttaki kaşıntının yaygın sebepleri arasında alerjiler, enfeksiyonlar, egzama, sedef hastalığı ve ilaç reaksiyonları geliyor. Bu semptomlar rahatsızlık yaratacağı gibi, herkesin rahatlıkla uygulayabileceği basit yöntemlerle de hafifletilebilir.
Öncelikle vücuttaki kaşıntı ve kabarmanın nedenlerine bir göz atalım.
Bir çok nedeni olabilir. Ama en yayın nedenleri arasında şunlar gösterilebilir.
Vücudun yabancı bir maddeye aşırı tepki vermesiyle belirirler. Yiyecekler, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, çiçek polenleri ve ilaçlar alerjiye sebep olabilir. Semptomlar arasında kaşıntı, kabarma, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma ve cilt döküntüleri yer alır.
Vücutta kaşıntı ve kabarma semptomlarına bakteriyel, fungal veya viral enfeksiyonlar sebep olabilir. Mantar enfeksiyonları (mayasıl) ciltte kaşıntı ve kabarmaya neden olur. Semptomlar genellikle enfeksiyonun yerine göre bölgesel farklılık gösterir.
Özellikle karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları tedavi edilmezse vücutta kaşıntı ve kabarmaya neden olabilir.
Ciltte kırmızı, kaşıntılı ve kabarık bir döküntüye sebep olan cilt hastalığıdır. Kuru cilt, ciltte sertleşme, çatlama ve kaşıntı egzama semptomları arasında gösterilir. Ortaya çıkış nedenleri arasında, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, cilt enfeksiyonları, çevresel faktörler ve stres gösterilebilir.
Bazı ilaçların yan etkileri kaşıntı ve kabarmaya neden olabilir. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar buna örnek gösterilebilir.
Yukarıda saydığımız vücuttaki kaşıntı ve kabarmaya neden olabilecek faktörleri, nasıl tedavi edebiliriz şimdi de ona bir göz atalım.
Bu semptomları evde uygulanabilecek basit yöntemlerle hafifletmek mümkün. Peki nasıl?
İşte etkili bazı yöntemler;