Bir diğer ismi güneş çiçeği olan, altın otunun bilimsel ismi Helichrysum Arenarium'dur. Halk arasında bilinen birçok ismi vardır; dalakotu, mayasılotu, helichrysum italicum, aspleniaceae’dir.
Görüntüsünden dolayı süs bitkisi olarakta satılan altın otunun faydası çok daha fazladır. Aynı zamanda bu ottan çay ve yağ üretilir. Bu yağlar kozmetik başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılır. Bu ot kayalıkların etrafında yetişir, bu nedenle yüksek dağlarda sık görülür.
Altın otunun içindeki P vitamini ile beraber diğer zengin mineraller günlük yaşantıda tüketilen besinlerin karşılaşamadığı bazı eksikleri kapatmakta etkilidir. Altın otu, mideye, sindirime, basura, eklem ağrılarına iyi gelmektedir.
Altın otunun özellikleri; Diüretik/idrar söktürücü, kabız yapıcı, gaz söktürücü ve safra çıkarıcıdır.
Altın otunun önerildiği hastalıklar; sarılık, karaciğer sirozu, nevralji, cinsi iktidarsızlık (impotensi), raşitizm, kulak çınlaması, kulağın ağır işitmesi, romatizma, siyatik, safrakesesi iltihabı ve kum, mesane ve böbreklerde iltihap, ağrılı idrar zorluğu, düşük tansiyon, kan tükürme, egzama.
Bu otun yağı ise; egzama, siğil gibi vücuttaki yaralara sürüldüğünde büyük iyileşme sağlar. Ayrıca kozmetik ürünü olarak kullanılan bu yağ, cildi nemlendirir ve sıkılaştırır.
En çok çay olarak tüketilir. Bu bitki dallarından kesilerek toplanır ve dalları ile birlikte kurutulur. Tamamen nemsiz bir ortamda kuruyan çiçekler dalın üzerinden toplanarak, cam bir kavanoz içerisinde ya da temiz bir bez torba içerisinde muhafaza edilir.
Nasıl Hazırlanır?