O meşhur Behlül mantısı tarifini evde denemek isteyenler için buraya tarifini bırakıyoruz.
Behlül Mantısı Tarifi
Malzemeler
Mantının hamuru için;
- 3.5 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
Mantının içi için;
- 250 gram az yağlı kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Pişirmek için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı salça
Sosu için;
- Sarımsaklı Yoğurt
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Nasıl Yapılır;
- Derin bir karıştırma kabına 3.5 su bardağı un ve 1 çay kaşığı tuz eklenir
- Karıştırarak unun ortasına bir çukur açılır ve 1 yumurta eklenir
- Karıştırırken 1 su bardağı ılık su yavaş yavaş eklenir
- Hamur orta sertlikte ayarlanır
- Hazır olan hamurun üzeri streç film ile kapatılır ve dinlendirilir
- Başka bir kaba 250 gram az yağlı kıyma eklenir
- Ardından 1 adet orta boy soğan, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber eklenir ve iyice karıştırılır
- Dinlenen hamur un serpilmiş tezgaha alınır ve iyice yoğurulur
- Ardından 3 eşit parçaya ayırılır ve beze haline getirilir
- Bu bezeler yufkadan kalın olacak şekilde açılır
- Açılan hamur küçük kareler halinde kesilir
- Kesilen bu karelerin ortasına kıyma karışımından koyulur
- Hamurun 4 köşesini ortada birleştirerek mantı şekli verilir
- Mantılar kaynar suda 15-20 dakika kadar pişirilir
- Pişen mantılar derince bir tabağa alınır
- Üzerine sarımsaklı veya normal yoğurt dökülür
- Salça, pul biber, nane ve sumak ekleyerek servis edilir

AFİYET OLSUN