En iyi yatırım araçlarından birisi olan altın fiyatlarında son zamanlarda dalgalanma sürüyor.
Rekora koşan altın fiyatı günden güne yükselirken, bugün saat 11.00 itibariyle çeyrek altın 2.440 liradan, Cumhuriyet altını da 9.860 liradan satılıyor.
Peki, altın daha da yükselir mi? Seyri ne olur? Altın alım fırsatı sunuyor mu? sorularının cevabını Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Ankara Masası'na verdi.
Altın fiyatlarındaki son yükselişi değerlendiren Aslanoğlu, altın fiyatlarının temelde birkaç unsurdan etkilendiğini söyledi.
Erhan Aslanoğlu , şöyle devam etti;
"Bunların başında jeopolitik riskler geliyor. İçinde bulunduğumuz dünyada oldukça artmış durumda. Bunların her an daha ciddi ekonomik etkileri de olabilir. Bu nedenle altın güvenli liman görevini görmeye tekrar başlamış durumda. Rusya - Ukrayna meselesi gibi sıcak örnekler var. İkincisi Mart ayında Amerika'da yaşanan sonra Avrupa’ya kayan bankacılıkla ilgili sıkıntı mevduat çıkışlarına yol açtı. Bu mevduat çıkışı ve bankalarla ilgili risk algısı ortamlarında altın tarih boyunca da hep öncelikli olmuştur güvenli liman algısı nedeniyle. Son dönemde de Amerika’da 500 milyar dolara yakın mevduat çıkışının önemli adreslerinden birisi altın oldu, değerli madenler oldu. O yüzden bu da bir etki yarattı altın konusunda. Üçüncüsü de enflasyon düşse bile hala yüksek. Altın bir koruma aracıdır her zaman. O işlevini de yerine getiriyor diye düşünüyorum."
Aslanoğlu , altının daha da yükselip yükselmeyeceğine ilişkin, kurdaki hareketlenmenin biraz daha devam edeceğini bununda gram fiyatına yansıma olacağını söyledi.
"İkincisi de altının ons fiyatı. Yine benim beklentim, dünyadaki bu resesyon kaygıları ve jeopolitik riskler ile beraber biraz önce saydığım nedenlerle beraber yükselme eğilimini sürdürecek." diyen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu , "O açıdan baktığımızda hem kur hem ons fiyatındaki yükseliş bir de gram ve çeyrek altına da yansır. Rakam vermek erken şu anda. Para politikasının nasıl şekilleneceğini görmek lazım. Kuru kontrol edebilecek bir para politikası oluşursa altındaki artış daha sınırlı olur. Kuru kontrol etmekte zorlanacağımız, yeterince sıkı olmayan bir para politikası olursa altın daha fazla artar" değerlendirmesinde bulundu.
Altının hala bir yatırım aracı olup olmadığına ilişkin Aslanoğlu, şu ifadeleri kullandı;
Her Türk toplumunun sosyo kültürel olarak çok tercih ettiği bir araçtır. Dünyada da bize benzeyen birçok ülkede Hindistan, İran, Ortadoğu'da çok önemli bir tercihtir. Artı dünya para sisteminin tartışıldığı, yeni doların gücünün sorgulandığı yeni paralar çıkacak. En yakın adaylardan birisi dijital yuan. Böyle bir değişiminde nasıl sonuçlar verileceğinin belirsizliğin olduğu bir dünyada bankalarla ilgili ilklerin konuşulduğu bir dünyada tarih boyunca olduğu gibi şimdi de bu özelliğini koruyacak bence. Yani sistem her zaman bir merkez bankaları paraları sonuç olarak politikaların bir yansıması ve sonuçta taahhüt edilen bir değer olduğu için altın çok daha geniş anlamda değer altısında bir tartılabilen ya da değer bulan bir ürün. O yüzden ben şimdi de yakın orta gelecekte altının benzer bir ilişki göreceğini düşünüyorum.