Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen tozla hazırlanan, salepgiller familyasının tel köklü otsu bir bitkisidir. Bu bitkinin kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri glucomannan ismi verilen bileşikleri içinde barındırır. Gövdesi, dik ve silindir şeklindedir. Çiçekleri, salkım başak şeklinde olup çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılır.
Yurdumuzda birçok çeşidi bulunan bitki, Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma ham maddesi olarak kullanılmaktadır.
Salep bitkisinin toprak altındaki yumruları toplanır, sonra haşlanıp gölgede kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılıp hazır hale getirilir.
Malzemeler;
Nasıl Yapılır;