Salep neyden yapılır, Salep Tarifi?

Kış aylarının lezzetli içeceği, Salep neyden yapılıyor, hangi bitkinin içeceği, Salep nasıl yapılır hepsi haberimizde...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
01 Temmuz 2023 13:29
GÜNCELLEME
03 Temmuz 2023 15:22
Salep neyden yapılır, Salep Tarifi?
Büşra Ünal Yazar

Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen tozla hazırlanan, salepgiller familyasının tel köklü otsu bir bitkisidir. Bu bitkinin kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri glucomannan ismi verilen bileşikleri içinde barındırır. Gövdesi, dik ve silindir şeklindedir. Çiçekleri, salkım başak şeklinde olup  çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılır. 

Yurdumuzda birçok çeşidi bulunan bitki, Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma ham maddesi olarak kullanılmaktadır.

Salep Nasıl Hazırlanır?

Salep bitkisinin toprak altındaki yumruları toplanır, sonra haşlanıp gölgede kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılıp hazır hale getirilir.

Salep Tarifi

Malzemeler;

  • 1 litre süt (5 bardak)
  • 3 kaşık şeker
  • 1 tatlı kaşığı salep

Nasıl Yapılır;

  • Salep ve şeker ayrı bir kapta harmanlanır
  • İkili karışım kaynayan süte eklenir
  • 20 dakika boyunca çırpılır
  • İçindeki salebin erimesi ve pütür pütür olmaması için iyice karıştırılması gerekiyor. 
  • 20 dakika sonunda salep tarçın ve zencefil ile servis edilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa