Dolama Nedir, Belirtileri nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dolama, parmakta apse oluşumunda şiddetli ağrı ve acıya neden olur. Bu nedenle dolama tırnakların dip ve alt kısımlarına yayılarak apse oluşmadan tedavi edilmelidir. Peki, Dolama Nedir, Belirtileri nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir? İşte detaylar...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
03 Kasım 2023 12:40
GÜNCELLEME
04 Kasım 2023 02:00
Dolama Nedir, Belirtileri nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Büşra Ünal Yazar

Tıpta paronişi olarak karşımıza çıkan dolama, çoğu zaman Staphylococcus adı verilen bir bakteri sebebiyle ortaya çıkar. Parmakta dolama kendini gösterir göstermez tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ağrılarla baş edilmesi zor bir hal alır. 

Çiftçilerde, ev hanımlarında ve inşaat işçilerinde yaygın görülen dolamanın eksik ya da hatalı tedavi edilmesi pek çok komplikasyona neden olur.

Dolama Nedir?

Parmak uç boğumlarının enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkan dolama, bazen de mantar ve virüs hastalıklarıyla ortaya çıkar. Parmak uç boğumlarında bakteriler yayıldığında bu alan iltihaba elverişli duruma gelir.  Tırnak altlarına kadar yayılım gösteren iltihap; aşırı ağrı, morarma ve şişmelerle kendini gösterir. 

Dolama Belirtileri Nelerdir?

Parmakta dolama oluştuğunda kişide birden fazla belirti görülebilir.

Dolamanın bazı belirtileri şunlardır;

Şişlik

• Kızarıklık

• Kaşıntı 

• Ağrı ve zonklama

• Hassasiyet

Ayrıca yayılan enfeksiyon parmakta parlaklık ve gerginlik, titreme, terleme, halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir.

Dolamanın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dolama fark edilir fark edilmez sıcak bir kompres dolamanın yatışmasına yardımcı olacaktır. 
Ayrıca bir adet limonun içine delik açıp parmağınızı bu delik içinde 20 dakika kadar bekletirseniz ilk müdahaleyi evde yapmış olursunuz. Öte yandan temiz bir havluya buz küplerini alıp parmağınıza koyarak da ağrıları yatıştırmak mümkün olacaktır. 

Dolama tedavisinde hasar gören parmağın kalp seviyesi üzerinde tutulması ile kan akışını yavaşlatmış olarak şişlik ve ağrıyı azaltabilirsiniz. 

Dolama tedavisinde doktorunuz genelde antibiyotik ya da merhem reçete edecektir. Bazı durumlarda etkilenen bölgedeki apsenin patlatılmasına yönelik cerrahi müdahalelerde gerekebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa