Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Veganlara Özel Sebzeli Makarna Tarifi, Nasıl Yapılır?
Veganlara Özel Sebzeli Makarna
Malzemeler;
- Yarım paket makarna(burgu, penne, fiyonk)
- 1 orta boy sarı dolmalık biber
- 1 orta boy kapya biber
- 1 orta boy kabak
- 1 küçük boy soğan
- ¼ pırasa
- 2 sap kereviz
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Bir tutam karabiber
- 2 diş sarımsak
- Sosu İçin
- Yarım avokado
- 20 yaprak fesleğen
- 1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
Veganlara Özel Sebzeli Makarna Nasıl Yapılır?
- Sarı biber, kapya biber, kabak ve soğan iri iri doğranır
- Kereviz sapı, pırasa ve sarımsak küçük küçük doğranır diğer yandan da makarna suyu ocağa koyulur
- Kaynayan suya makarna eklenir ve istenilen kıvamda pişirilir
- Bir tavada zeytinyağında kabak ve soğanlar sotelenir renkleri değiştikten sonra içerisine biberler eklenir soteleme işlemine devam edilir
- Yaklaşık yarım çay bardağı makarna suyu sebze soteye ilave edilir
- Diğer yandan da avokado, zeytin yağı, fesleğen ve yarım çay bardağı makarna suyu rondodan geçirilir
- Kıvamlı bir sos elde edilir
- Haşlanan makarnalar ister tencere ister geniş bir tabakta sebze sote ve avokadolu sos ile karıştırılır
- Makarna hazır!