Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Yumurtasız Mücver Tarifi, Nasıl Yapılır?
Vegan Yumurtasız Mücver Tarifi
Malzemeler;
- 4 tane kabak
- 4 tane orta boy patates
- 4 ya da 5 tane yeşil biber
- 5 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı su
- Birkaç dal maydanoz
- 2 tane kuru soğan
- Bir tutam kimyon
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam nane
- 2 çay kaşığı sirke
- bir tutam pul biber
Kızartmak İçin;
Vegan Yumurtasız Mücver Nasıl Yapılır?
- Kabaklar, patatesler ve soğan rendenin ince kısmında rendelenir
- Sebzelerin çıkan suları sıkılır
- Biberler minik şekilde doğranır
- Tüm malzemeler karıştırılır
- Kızartma tavasına yağ eklenir kızdırılır
- Kızan yağa karışımdan koyulur iki taraflı kızartılır
- Kızaran mücverler alınır peçete serili servis tabağına alınır yağı çektirilir
- Sıcak şekilde servis yapılır
- Diğer Vegan Tariflerimize Göz Atmayı Unutmayın...