Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Veganlar İçin Girit Kabağı Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Veganlar İçin Girit Kabağı Dolması
Malzemeler;
- 1 su bardağı bulgur
- 3 su bardağı su
- Yarım çay kaşığı deniz tuzu
- 4-5 girit kabağı
- 1 tane soğan
- 1 çay kaşığı susam yağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı ayçiçekyağı
- 1 çay kaşığı kuru nane
- Bir tutam karabiber
- Bir tutam pulbiber
- Bir tutam kimyon
- Bir tutam yenibahar
- Maydanoz
- Taze fesleğen
Veganlar İçin Girit Kabağı Dolması Nasıl Yapılır?
- 1 su bardağı bulgur tuz ve suyla 15-20 dakika pişirilir
- Diğer yandan kabakların üst kısımları alınır ve içleri oyulur (Üst kısmı daha sonra kapak olarak kullanılacak)
- İçi çıkartılan kabaklardan bir tanesi soğanla birlikte ince ince doğranır
- Susam yağı ve ayçiçek yağıyla kavrulur
- Pişirilen bulgurlarla soğanlar karıştırılır
- Daha sonra içerisine taze otlar eklenir, dolma harcı tamamlanır
- İçleri oyulan kabaklar bulgur harcıyla doldurulur
- Kabakların üstleri kapatılır
- Fırın tepsisine yağlı kağıt koyulup içleri doldurulan kabaklar dizilir
- Kabakların üzerlerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürülür
- 300 derecelik fırında 45 dakika pişirilir
- Soya yoğurdu eşliğinde servis edilir