Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Zeytinyağlı Kereviz Tarifi, Nasıl yapılır?
Vegan Zeytinyağlı Kereviz
Malzemeler;
- 2 tane büyük boy kereviz
- 1 büyük boy patates
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 tane havuç
- 2 su bardağı portakal suyu
- Yarım çay bardağı su
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- İsteğe göre kereviz sapı
Vegan Zeytinyağlı Kereviz Nasıl yapılır?
- Kerevizlerin kabukları soyulur iri ve küp küp doğranıp limonlu suda bekletilir
- Patatesler soyulur daha küçük şekilde doğranır (Bunun sebebi patatesin hem kerevizden geç pişiyor olması hem de yemekte kerevizin önüne geçmemesi için)
- Soğanlar küp şekilde doğranır, tencereye alınır
- Üzerine yarım su bardağı su ilave edip pişmeye bırakılır
-
Daha sonra üzerine zeytinyağı eklenir
- Havuçlar jülyen doğranır, soğanlarla beraber 3-4 dakika kavrulur
- Sonrasında limonlu suda bekletilen kerevizler ve patatesler tencereye eklenir kısık ateşte kavrulur
- Kavrulan yemeğin üzerine portakal suyu, tuz ve şeker ilave edilip kapağı kapatılır
- Sebzeler yumuşayana kadar pişirilir
- Soğuğunca yemek servise hazır!
- Diğer Vegan Tariflerimize Göz Atmayı Unutmayın..