Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Vegan Yeşil Mercimek Köftesi
Malzemeler;
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 tane orta boy kuru soğan
- Yarım su bardağı öğütülmüş keten tohumu
- 2 yemek kaşığı sıcak su
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 tutam nane
Vegan Yeşil Mercimek Köftesi
Nasıl Yapılır?
- Yeşil mercimekler ister ezici ister süzgeçte kaşık yöntemiyle pürüzsüz hale gelene kadar ezilir
- Rondo yardımıyla soğanlar kıyılır
- Bir tabakta ise yumurta yerine kullanılacak keten tohumu ve sıcak su karıştırılıp jel haline getirilir
- Ezilen yeşil mercimeklerin üzerine galeta unu eklenir (İstenirse galeta unu yerine 1 su bardağı ince bulgur eklenebilir, 10 dakika sıcak suda şişmesi yeterli olacaktır)
- Daha sonrasında karışıma baharatlar ve jel kıvamına gelen keten tohumu eklenir ve iyice yoğurulur
-
Karışım cıvık olacaktır içerisine azar azar un eklenerek kıvam alması sağlanır
- Bir tavaya yağ eklenir ve iyice ısınana kadar beklenir
- Hazırlanan hamurdan ıslak elle parçalar kopartılır şekil verilip kızan yağa atılır
- Yeşil mercimek köftelerin her iki yüzü iyice kızartılır ve önce peçete üzerine alınır fazla yağı çektirilir, Daha sonra servis tabağına koyulur
- Domates ve salatalıkla servis edilir
- Diğer Vegan Tariflerimize Göz Atmayı Unutmayın...