Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Yaprak Sarma Tarifi, Nasıl Yapılır?
Vegan Yaprak Sarma
Malzemeler;
- 2 demet üzüm yaprağı
- 1 tane limon
- 1 su bardağı pirinç
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam kimyon
- 1 tutam toz biber
- 1 tutam pul biber
- 1 tutam tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tutam maydanoz
- 1 tutam dere otu
- 1 tane kuru soğan
- 1 litre kaynar su
Vegan Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
- Salamura olan yaprakları kaynar su ile ıslatın ve yumuşaması için ortalama iki saat bekleyin
- Yaprak bir yanda yumuşama için beklerken derin bir kap içerisine pirinçleri yıkayın
- Üzerine gerekli olan tüm malzemeleri ekleyin
- Dereotu, maydanoz ve kuru soğanı ince bir şekilde doğrayın ve tüm iç harcı karıştırın
-
Hazırlanan iç harcı her yaprak içerisine birer çay kaşığı kadar koyup sarın
- Her bir sarma işlemi tamamlandıktan sonra sarmaları düdüklü tencere içerisine dik bir şekilde dizin
- Üzerine zeytinyağı, limon koyun ve kaynar su ekleyip kapağı kapatın
- Orta harlı ateş üzerinde ortalama 55 - 60 dakika kadar kaynatın
- Ve sıcak bir şekilde servis edin
- Diğer Vegan Tariflerimize Göz Atmayı Unutmayın...