Vegan Yağlı Köfte

Veganlık, hayvansal gıdaları ve hayvan eti tüketimini reddetme olarak biliniyor. Bunun içinde hayvanlardan üretilen kozmetik malzemeler, et, süt, peynir, yoğurt, hayvanların derisinden üretilen kürk, deri, jelatin, hayvansal ürünler içeren ev ve temizlik malzemeleri gibi ürünleri tüketmez, kullanmazlar. Veganlar; Sebze, Meyve, Tahıl, Baklagil, Kuruyemiş ve Tohumlar, Bitkisel Yağlar ve Bitkisel Sütler ile beslenirler. Vegan Tariflerimize göz atmayı unutmayın...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
11 Temmuz 2023 10:36
GÜNCELLEME
12 Temmuz 2023 06:08
Vegan Yağlı Köfte
Büşra Ünal Yazar

Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.

Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:

  • Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
  • Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
  • Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
  • Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
  • Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
  • Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
  • Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.

Vegan Yemek Tarifleri

Vegan Yağlı Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır?

Vegan Yağlı Köfte Tarifi

Malzemeler;

  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 su bardağı sıvı yağ (dudak payı miktarı kadar eksik)
  • 1 tatlı kaşığı köfte baharatı
  • 4-5 diş sarımsak
  • Yarım bardak biber salçası
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 su bardağı ezilmiş ceviz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • İsot
  • Tuz
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon
  • 2 buçuk su bardağı esmer bulgur (köftelik)

Vegan Yağlı Köfte Nasıl Yapılır?

  • Ayıklanmış olan esmer bulgur 2 buçuk su bardağı sıcak suyla ıslatılır ve üstü kapalı bir biçimde bekletilir
  • Bulgurun şişmesi beklenirken sarımsak ve soğan rendelenir
  • Ardından demlenen bulgurun üzerine sarımsak, soğan, salça ve baharatlar eklenir
  • Bu karışım yoğurulur
  • Bu karışım yoğurulurken güzelce ezilir ve tamamen hamur kıvamına getirilir
  • Kıvama gelen köftelerin içine limon suyu ve nar ekşisi eklenir iyice karışıma yedirilir
  • Bütün baharatlar ve soslar karışımın içine eşit dağıtılır ve içine maydanoz ve ceviz eklenir
  • En son işlem olarak sıvı yağ bir tavaya alınır iyi bir şekilde kızardığına emin olduktan sonra karışım dökülür
  • Şekil vermek için yağın biraz soğuması beklenir
  • Ardından şekil verilen köfteler servis edilir
  • Diğer Vegan Tariflerimize Göz Atmayı Unutmayın...
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa