Pesketaryen Beslenme nedir?

Pesketaryen beslenme vejetaryenliğin bir alt türü olarak kabul edilir. Pesketaryen adı Latince'den gelmektedir. "Piscis" balık demektir. Klasik vejetaryenler gibi et tüketmezler ancak balık ve deniz ürünleri yerler. Peki, Pesketaryen beslenmede hangi yiyeceklere izin verilir, neleri tüketmezler? İşte detaylar...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
11 Temmuz 2023 12:30
GÜNCELLEME
12 Temmuz 2023 06:41
Pesketaryen Beslenme nedir?
Büşra Ünal Yazar

Pesketaryen beslenme, hayvan kaynaklı gıdaları (et, balık, deniz ürünleri) tüketen, ancak diğer hayvansal ürünleri (süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyen bir beslenme şeklidir. Pesketaryenler genellikle çevresel ve etik sebeplerden dolayı et tüketimini sınırlamak veya hayvansal protein kaynaklarını deniz ürünleriyle sınırlamak isteyen kişilerdir.

Pesketaryen beslenme çeşitli şekillerde uygulanabilir. Bazı pesketaryenler balık ve deniz ürünlerini düzenli olarak tüketirken, diğerleri bunları daha nadir bir şekilde tüketebilir. Ayrıca, bazı pesketaryenler sadece balık tüketirken, diğerleri hem balık hem de diğer deniz ürünlerini tüketebilir.

Pesketaryenler aşağıdaki gıdaları genellikle tüketir:

  • Balık ve deniz ürünleri: Somon, ton balığı, sardalya, karides, istiridye, midye, kalamar, levrek gibi çeşitli balık ve deniz ürünleri.
  • Deniz yosunları: Nori, kelp, wakame gibi deniz yosunları ve yemeklerinde kullanılan diğer deniz bitkileri.
  • Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler.
  • Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
  • Tahıllar: Pirinç, buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
  • Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.

Pesketaryenler aşağıdaki gıdaları genellikle tüketmez:

  • Et: Kırmızı et, tavuk, hindi, koyun, domuz eti gibi et ürünleri.
  • Diğer hayvansal ürünler: Süt, süt ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağı) ve yumurta gibi diğer hayvansal kaynaklı gıdalar.

Pesketaryen beslenme genellikle protein ve omega-3 yağ asitleri gibi besin öğelerini sağlayabilir. Ancak, süt, süt ürünleri ve yumurtaları tüketmeyen pesketaryenler, bu besin öğelerini deniz ürünleri ve bitkisel kaynaklardan almak için dikkat etmelidir. Özellikle omega-3 yağ asitleri için chia tohumu, keten tohumu, ceviz, kanola yağı gibi bitkisel kaynaklara başvurabilirler. Bireyler, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak için beslenme uzmanları veya diyetisyenlerle çalışarak ihtiyaç duydukları besinleri karşılamak için uygun seçenekleri belirleyebilirler.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa