Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser araştırma kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından ilk kez "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak resmen onaylandı.
Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı raporda, diyet kola, gazoz, kahve, sakız, yoğurt, çikolata ve pek çok diğer gıda ürününde yaygın olarak kullanılan "aspartam" adı tatlandırıcı maddenin kanserle bağlantılı olduğunu doğruladı.
DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı mümkün olduğu sürece şekerli gıdalardan uzak durulması gerektiğini söylerken kola yerine ise su tüketilmesi konusunda uyardı.Son araştırmada Aspartamın karaciğer kanseri ile ilişkili olduğu belirlendi.
Aspartam, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Çoğunlukla düşük kalorili veya kalorisiz gıda ve içeceklerde bulunur. Aspartam, tatlandırıcı olarak tercih edilen birçok üründe kullanıldığından, sağlık konularında bazı tartışmalar ve endişeler de bulunmaktadır.