Yuşa veya Yeşu Tannah metinlerinde Hz. Musa'nın ölümünün ardından İsrailoğulları'na liderlik etmiştir. Yuşa'nın tahmini olarak M.Ö. 1450 - M.Ö. 1370 yılları arasında veya Bronz çağının sonlarına doğru yaşamış olduğu tahmin edilmektedir.
Hz. Yuşa, tam olarak adı Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Fakat Kur'an-ı Kerim'de geçen Hz. Musa'nın kıssalarından Hz. Yuşa'dan bir kısımda bahsedilmektedir. Aynı zamanda Musevi kutsal kitabı olan Tevrat kitabında da adı geçmektedir.
Hz Musa ile çağdaş olan Hz Yuşa, Musa'nın mucizelerinde yer almaktadır. Musa'nın Kızıl Deniz'i ikiye ayırışında orada yer aldığı Kuran-ı Kerim'de Kef suresinde belirtilmiştir. Kendi mucizeleri ise Ürdün nehrinin yarılması olarak bilinmektedir. Hz Yuşa ordusuyla Ürdün Nehrini geçmek zorunda kaldığında orduyu koruyabilmek için nehri ikiye bölmüştür. Ayrıca Hz Yuşa, melekler ile de konuşabilmekteydi. Melekler Yuşa'nın görünmez ordusu olarak dünyadaki ordusunu desteklemekteydi.
Yuşa Hazretleri Tepesi, Boğaziçi Anadolu kıyısındaki Anadolu Kavağı semtinin tepelerinde Hazreti Yuşa Peygamber’in mezarının bulunduğu rivayet edilen bir tepedir.