Karadeniz Bölgesi'nde yetişen Çöven Otu, beyaz çiçeklere sahiptir, kullanılan kısmı ise odunsu kökleridir. Ağartıcı özelliklerinden dolayı gıda sanayisinde helva ve dondurma yapımında kullanılmaktadır. Türk mutfağında tahin helvası, koz helva, kerebiç ve paşa lokumu adı verilen tatlılarda kullanılan çöven otunun insan sağlığına faydaları ise saymakla bitmiyor.
Köpürme özelliği de bulunan çöven otu sabun ve deterjan sanayisinde de sıkça tercih ediliyor.
Ülkemizde sıkça yetiştirilen ve tüketilen çöven otu önemli ihraç kaynaklarımızdan biridir. Özellikle gıda sanayisinde kullanılan çöven otu bununla beraber sabun ve deterjan gibi farklı sanayilerde de kullanılıyor.
Çöven otu tüketiminin birçok hastalığa iyi geldiği bilinirken vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir bitkidir.
İşte Çöven Otunun Bazı Faydaları:
- Çöven otu çay şeklinde tüketildiğinde özellikle balgam söktürmede oldukça başarılıdır
- Çöven otu tüketimi romatizmal hastalıkların ağrılarını hafifletmektedir.
- Bağırsakların temizlenmesinde de etkili olan çöven otu iyi bir ateş düşürücüdür
- Çöven otunun bir diğer faydası ise idrar söktürücü ve bunun yanında kabızlığa iyi gelmektedir
- Birçok kadının problemi olan regli ağrılarının giderilmesine yardımcı olur
- Avrupa ülkelerinde lösemi ilaçlarının içerisinde kullanılan çöven otu kanser hücrelerinin baskılanmasını sağlar.
- Çöven otu tüketimi göğsü yumuşatarak nefes almayı rahatlatır
- Aynı zamanda birçok kişi için problem olan sivilce ve akne tedavisinde kullanılan çöven otu egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelmektedir
- Kaşıntı gibi problemlerin giderilmesine neden olan çöven otu uyuz tedavisinde kullanılmaktadır
- Düzenli çöven otu tüketimi bağırsakları temizler
- Çöven otu aynı zamanda vücuttaki yorgunluğa ve gerginliğe de iyi gelir
Çöven Otunun Besin Değerleri Nedir?
100 gr. çöven otunda ortalama olarak 225 kalori bulunmaktadır.
İnsan sağlığına pek çok faydası bulunan çöven otunun besin değerleri ise şu şekildedir;
100 gram çöven otu için;
- Karbonhidrat 9.3 g
- Lif 3.2 g
- Protein 7.9 g
- Yağ 18.1 g
- Kolesterol 0.0 mg
- A Vitamini 87.7 IU
- C Vitamini 0.9 mg
- Potasyum 351.5 mg
- Kalsiyum 148.4 mg
- Demir 1.6 mg