Pancar hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir besindir.
Pancarın Faydaları Arasında;
- Kan basıncı kontrolü: Kırmızı pancar, nitrat içeriği yüksek bir sebzedir. Vücutta nitrat, nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu, kalp sağlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Kan dolaşımı: Kırmızı pancar, içerdiği nitrat sayesinde kan dolaşımını artırabilir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek daha iyi bir oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur.
- Antioksidan etki: Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Detoks etkisi: Kırmızı pancar, karaciğerin doğal detoksifikasyon sürecini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve besin maddeleri, karaciğeri temizlemeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- İnflamasyon azaltma: Kırmızı pancar, anti-inflamatuar özelliklere sahip betalainler içerir. Bu bileşikler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, eklem ağrılarını hafifletebilir ve inflamatuar durumları rahatlatabilir.
Madem pancar bu kadar faydalı, o zaman bu tarifleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
Pancarlı Pembe Kısır Tarifi:
Malzemeler:
- 2 su bardağı kısırlık bulgur
- 2 tane pancar, haşlanıp küp doğranmış
- 1 su bardağı pancar suyu
- 2 – 2,5 su bardağı su
- ½ adet limon suyu
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kuru nane
- 2 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Nar ekşisi
- ½ demet maydanoz
- 5 dal taze soğan
- 1 avuç ceviz, dövülmüş
Pancarlı Pembe Kısır Nasıl Yapılır:
- 4 tane haşlanmış pancar rondodan geçirilir
- Bir kasenin üzerine tel süzgeç yerleştirilir ve rondodan geçirilen pancarlar içine alınır, Pancarlar bir spatula yardımıyla ezilerek suları çıkartılır
- Bir tencerede pancar suyu ve sıcak su karıştırılır bulgur ilave edilir
- Bulgurlar birkaç dakika kaynatılır ve üzeri kapatılıp şişmesi beklenir
- Bulgurlar soğuyunca derin bir kaseye alınır ve içerisine sırasıyla; limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon, kuru nane ve nar ekşisi ilave edilip karıştırılır
- Taze soğan ve maydanozlar ince ince doğranır ve bulgurlu karışıma ilave edilir
- 1 avuç ceviz kıyılır ve kısıra ilave edilir
- Ilık ya da soğuk olarak servis edilir