Pancar hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir besindir.
Pancarın Faydaları Arasında;
- Kan basıncı kontrolü: Kırmızı pancar, nitrat içeriği yüksek bir sebzedir. Vücutta nitrat, nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu, kalp sağlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Kan dolaşımı: Kırmızı pancar, içerdiği nitrat sayesinde kan dolaşımını artırabilir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek daha iyi bir oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur.
- Antioksidan etki: Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Detoks etkisi: Kırmızı pancar, karaciğerin doğal detoksifikasyon sürecini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve besin maddeleri, karaciğeri temizlemeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- İnflamasyon azaltma: Kırmızı pancar, anti-inflamatuar özelliklere sahip betalainler içerir. Bu bileşikler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, eklem ağrılarını hafifletebilir ve inflamatuar durumları rahatlatabilir.
Madem pancar bu kadar faydalı, o zaman bu tarifleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
Borş Çorbası Tarifi:
Malzemeler:
- 3 lt et suyu
- 500 gram haşlanmış sığır eti
- 100 gram tereyağı veya margarin
- 2 tane pancar
- 1 küçük kereviz
- 1 küçük havuç
- ¼ küçük bir lahana
- 2 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası ya da 3 tane domates
- 4-5 sap maydanoz
- 1 tane defne yaprağı
- 1 tane kırmızı biber
- 3 diş sarmısak
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşıgı sirke
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tuz
- Üstü için: 500 gr yoğurt veya 1 bardak ekşi krema
Borş Çorbası Nasıl Yapılır:
- Pancar küp biçiminde doğranır, Kıyılmış sarımsak, şeker ve sirke koyarak biraz bekletilir
- Soğanlar yarım ay şeklinde, kereviz ve havuç da kibrit biçiminde doğranır yada rendelenir
- Lahana kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlanıp iri parçalara bölünür
- Büyük bir tencerede soğanla yağ hafifçe kavurulur
- İçine havuç, kereviz ve pancar koyulup 2-3 dakika daha kavurulur
- Un ve salça veya rendelenmiş domates eklenip, 1-2 dakika karıştırılır
- 3 litre et suyu, haşlanmış ve doğranmış sığır eti, demet halinde bağlanmış maydanoz, defne yaprağı, kırmızı biber ve doğranmış lahana katıp 30 dakika pişirilir
- Defne yaprağı, maydanoz demeti servisten önce içinden çıkartılır
- Servis yaparken çorbanın üzerine birer kaşık yoğurt veya ekşi krema koyularak servis edilir