Binbir Derde Deva Pancarla Yapılan Tarifler: Borş Çorbası Tarifi

Ülkemizde de sıkça tüketilen kırmızı pancar zengin vitamin ve mineral kaynağına sahiptir. Bununla birlikte birçok hastalığın tedavisi için tüketilirken aynı zamanda birçok hastalığa karşı da koruyucu kalkan oluşturmaktadır. tıp doktorlarının bile tavsiye ettiği Pancarla yapılan birbirinden lezzetli tarifleri denemeyi unutmayın...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
16 Temmuz 2023 13:21
GÜNCELLEME
16 Temmuz 2023 13:28
Binbir Derde Deva Pancarla Yapılan Tarifler: Borş Çorbası Tarifi
Büşra Ünal Yazar

Pancar hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir besindir. 

Pancarın Faydaları Arasında;

  1. Kan basıncı kontrolü: Kırmızı pancar, nitrat içeriği yüksek bir sebzedir. Vücutta nitrat, nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu, kalp sağlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır.
  2. Kan dolaşımı: Kırmızı pancar, içerdiği nitrat sayesinde kan dolaşımını artırabilir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek daha iyi bir oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur.
  3. Antioksidan etki: Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
  4. Detoks etkisi: Kırmızı pancar, karaciğerin doğal detoksifikasyon sürecini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve besin maddeleri, karaciğeri temizlemeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  5. İnflamasyon azaltma: Kırmızı pancar, anti-inflamatuar özelliklere sahip betalainler içerir. Bu bileşikler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, eklem ağrılarını hafifletebilir ve inflamatuar durumları rahatlatabilir.

Madem pancar bu kadar faydalı, o zaman bu tarifleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!

Borş Çorbası Tarifi:

Malzemeler:

  • 3 lt et suyu
  • 500 gram haşlanmış sığır eti
  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • 2 tane pancar
  • 1 küçük kereviz
  • 1 küçük havuç
  • ¼ küçük bir lahana
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası ya da 3 tane domates
  • 4-5 sap maydanoz
  • 1 tane defne yaprağı
  • 1 tane kırmızı biber
  • 3 diş sarmısak 
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 1 yemek kaşıgı sirke 
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Üstü için: 500 gr yoğurt veya 1 bardak ekşi krema

Borş Çorbası Nasıl Yapılır:

  • Pancar küp biçiminde doğranır, Kıyılmış sarımsak, şeker ve sirke koyarak biraz bekletilir
  • Soğanlar yarım ay şeklinde, kereviz ve havuç da kibrit biçiminde doğranır yada rendelenir
  • Lahana kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlanıp iri parçalara bölünür
  • Büyük bir tencerede soğanla yağ hafifçe kavurulur
  • İçine havuç, kereviz ve pancar koyulup  2-3 dakika daha kavurulur
  • Un ve salça veya rendelenmiş domates eklenip, 1-2 dakika karıştırılır
  • 3 litre et suyu, haşlanmış ve doğranmış sığır eti, demet halinde bağlanmış maydanoz, defne yaprağı, kırmızı biber ve doğranmış lahana katıp 30 dakika pişirilir
  • Defne yaprağı, maydanoz demeti servisten önce içinden çıkartılır
  • Servis yaparken çorbanın üzerine birer kaşık yoğurt veya ekşi krema koyularak servis edilir
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa