Pancar hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir besindir.
Pancarın Faydaları Arasında;
- Kan basıncı kontrolü: Kırmızı pancar, nitrat içeriği yüksek bir sebzedir. Vücutta nitrat, nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu, kalp sağlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Kan dolaşımı: Kırmızı pancar, içerdiği nitrat sayesinde kan dolaşımını artırabilir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek daha iyi bir oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur.
- Antioksidan etki: Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Detoks etkisi: Kırmızı pancar, karaciğerin doğal detoksifikasyon sürecini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve besin maddeleri, karaciğeri temizlemeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- İnflamasyon azaltma: Kırmızı pancar, anti-inflamatuar özelliklere sahip betalainler içerir. Bu bileşikler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, eklem ağrılarını hafifletebilir ve inflamatuar durumları rahatlatabilir.
Madem pancar bu kadar faydalı, o zaman bu tarifleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
Red Velvet Kek Tarifi:
Malzemeler:
- 250 gram haşlanmış pancar
- 160 gram bitter çikolata
- 3 tane yumurta
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 100 ml ayçiçeği yağı
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2.5 su bardağı un
Krema için:
- 150 gram bitter çikolata
- 100 ml krema
- 60 gram pudra şeker
Red Velvet Kek Nasıl Yapılır:
- Çikolata küçük parçalara bölünüp benmari usulü eritilir
- Fırın 180 dereceye ayarlanır
- Yumurta, şeker ve vanilya geniş bir kasede mikserle çırpılır
- Ayçiçeği yağı, eritilmiş çikolata, un ve kabartma tozu eklenip karıştırılır
- Haşlanmış pancar rendelenip hamura eklenir ve spatula ile karıştırılır
- Kelepçeli hamurun tabanına yağlı kağıt serilir ve hamur kalıba aktarılır
- Kürdan batırıldığında temiz çıkıncaya kadar pişirilir
- Piştikten sonra ızgara teli üzerine alınarak soğumaya bırakılır
- Krema kaynatmadan ısıtılır
- Çikolata küçük parçalara ayrılıp içine atılır ve eriyinceye kadar karıştırılır
- Geniş bir kaseye alınır soğumaya bırakılır
- Mikser ile önce düşük hızda daha sonra hızı arttırılarak 2 dakika çırpılır
- Pudra şeker ekleyip iyice katılaşıncaya kadar çırpmaya devam edilir
- Krema kekin üzerine sıvanır ve servis yapıncaya kadar buzdolabında bekletili