Pancar hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir besindir.
Pancarın Faydaları Arasında;
- Kan basıncı kontrolü: Kırmızı pancar, nitrat içeriği yüksek bir sebzedir. Vücutta nitrat, nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu, kalp sağlığını destekler ve hipertansiyon riskini azaltır.
- Kan dolaşımı: Kırmızı pancar, içerdiği nitrat sayesinde kan dolaşımını artırabilir. Nitratlar, kan damarlarını genişleterek daha iyi bir oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur.
- Antioksidan etki: Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Detoks etkisi: Kırmızı pancar, karaciğerin doğal detoksifikasyon sürecini destekler. İçerdiği antioksidanlar ve besin maddeleri, karaciğeri temizlemeye ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- İnflamasyon azaltma: Kırmızı pancar, anti-inflamatuar özelliklere sahip betalainler içerir. Bu bileşikler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, eklem ağrılarını hafifletebilir ve inflamatuar durumları rahatlatabilir.
Madem pancar bu kadar faydalı, o zaman bu tarifleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
Pancarlı Tavuk Tarifi:
Malzemeler:
- 500 gram tavuk but ya da baget
- 2 sap pırasa
- 4-5 tane orta boy pancar
- 1 küçük soğan
- 1 büyük havuç
- 3 diş sarımsak
- 2 tane defne yaprağı
- taze soğan, kıyılmış
- tuz, karabiber
Pancarlı Tavuk Nasıl Yapılır?
- Döküm bir tencerede ya da fırına girebilecek bir tencereye biraz zeytinyağı koyulur
- Tavukların iki tarafı da kızartılıp bir kenara alınır
- Doğranan soğan, pırasa, pancar ve havuçlar yağda 2 dakika sotelenir
- İçine sarımsak ve baharatlar katılır
- Üzerine kızartılan tavuk yerleştirilir ,defne yaprakları da eklenerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir
- Taze soğan ile servis edilir