Ödem, vücut dokularında fazla miktarda sıvı birikmesi sonucu oluşan durumdur. Normalde vücut hücreleri arasında bulunan sıvılar dengeli bir şekilde dolaşırlar, ancak bazı durumlarda bu dengenin bozulması sonucu dokularda aşırı miktarda sıvı birikir ve ödem oluşur.
Ödem belirli bir hastalığın semptomu olabileceği gibi, bazen de başka bir sağlık sorununun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Eğer ödem, ani veya şiddetli bir şekilde oluşuyorsa ve başka belirtilerle birlikte gidiyorsa, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir, çünkü altında yatan ciddi bir sağlık sorunu olabilir.
Ödem oluşumunu önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
Eğer sürekli ödem sorunu yaşıyorsanız veya ödemin altında yatan bir sağlık sorunu olabileceğini düşünüyorsanız, bir doktora danışarak daha kapsamlı bir değerlendirme ve tedavi almanız önemlidir.
Ananas: içindeki bromelain sayesinde vücuttan su atımını arttırır. Ayrıca potasyum ve lif açısından da zengindir. Potasyum içeriği vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Yüksek lif içermesi ise bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır ve kalp sağlığına iyi gelir.
Çilek: Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. C vitamini, manganez, folat ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Folat ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına yardımcı olur. Antioksidan içeriği sayesinde kalp sağlığının korunmasında da önemli rol oynar.
Maydanoz: C vitamini açısından zengin olup aynı zamanda bol miktarda A vitamini ve bitkisel lif içerir. Beta karoten ve C vitamini içeriği sayesinde anti-inflamatuar özellik göstermektedir. Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucudur.
Süt ve yoğurt: içerdikleri kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödem oluşmasını önler. Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler. Probiyotikler bağırsak florasının sağlıklı bakteri dengesini destekler.
Yulaf: Bol lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Yapısında bulunan beta glukan bağırsak hareketlerini arttırarak dolaşımın hızlanmasına yardımcı olur.
Mısır püskülü, kiraz sapı, yeşil çay gibi bitki çayları da ödem atmaya yardımcı olur. Kiraz sapı çayının antioksidan ve diüretik etkileri vardır. Bu nedenle ödem atmayı desteklemektedir. Bunun yanı sıra böbrek taşlarının oluşumunu engellemeye veya vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca bu bitki çaylarına tarçın eklemek kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.