Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Kerevizli Pırasa Yemeği Tarifi, Nasıl yapılır?
Kerevizli Pırasa Yemeği Tarifi
Malzemeler;
- 1 tane kereviz
- 1 tane soğan
- 1 tane limon suyu
- 1 tane büyük boy havuç
- 4 tane ayıklanmış pırasa
- 1/2 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı karabiber
Kerevizli Pırasa Yemeği Nasıl Yapılır?
- İlk olarak ayıklanan pırasaların sapları orta irilikte doğranır
- Havuç ve kereviz de aynı şekilde doğranır
- Küp küp doğranan soğan zeytinyağının yarısıyla birlikte kavurulur
- Kavurulan soğana havuçlar ilave edilir, karıştırılır
- Havuçlar hafif yumuşadıktan sonra pırasanın sapları ve kerevizler eklenir
- Sebzeler suyunu salana kadar kavurulur ve su eklenip pişirilir
- Biraz piştikten sonra pirinçler eklenir
- Pirinçler yumuşadıktan sonra haşlanmış nohut, limon suyu, tuz ve şeker eklenir
- Birkaç dakika daha piştikten sonra ocaktan alınır ve dinlendirilir
- Dinlenen yemeğin üzerine kalan zeytinyağı gezdirilir