Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Fırında Sebzeli Mantar Tarifi, Nasıl Yapılır?
Fırında Sebzeli Mantar Tarifi
Malzemeler;
- Yarım kilo mantar
- 1 tane kapya biber
- 2 tane yeşil biber
- 2 tane orta boy domates
- 200 gram kuşkonmaz
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Biberiye
- Kimyon
- Kaşar peyniri (isteğe göre)
Fırında Sebzeli Mantar Nasıl Yapılır?
- İlk olarak domatesler küp küp doğranır
- Daha sonra yeşil biber, kapya biber ve kuşkonmaz jülyen doğranır
- Mantarlar da yuvarlak şekilde doğranır ve tüm sebzelerle birlikte geniş bir kaba alınır
- Üzerlerine zeytinyağı, tuz ve baharatlar eklenir, malzemeler iyice harmanlanır
- İyice harmanlanan sebzeli mantarlı karışım fırın tepsisine yayılır ve 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir
- 20 dakikanın sonunda mantarların piştiğinden emin olunca yemeğin üzerine kaşar peyniri rendelenir ve eriyip kızarana kadar fırında bekletilir
- Diğer Vegan Tariflerimize Göz Atmayı Unutmayın...