Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Kırmızı Pancar Köftesi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Kırmızı Pancar Köftesi Tarifi
Malzemeler;
- 2 tane çiğ rendelenmiş kırmızı pancar
- 1 bardak haşlanmış ak darı veya kinoa
- 1 bardak çekirdek içi
- 1/2 bardak susam
- 1 tane soğan
- 1/2 bardak ıslatılmış ve iyice sıkılmış ekmek içi
- 3 çorba kaşığı tam buğday unu
- 3 çorba kaşığı maydanoz
- 3-4 diş sarımsak
- 1/4 bardak sıvı yağ
- kırmızı toz biber
- soya sosu veya tuz
Kırmızı Pancar Köftesi Nasıl Yapılır?
- Un dışında tüm malzemeler karıştırılır, yoğrulur
- Dağılmayan bir harç elde edene kadar un eklenir
- Fırında 190 C’de takriben toplam 25-30 dakika pişirilir
- Pişirme süresinin yarısında yani takriben 15 dakika geçince spatula ile dikkatlice ters yüz edilir
- Pişirme kağıdı kullanılırsanız işiniz kolaylaşacaktır. Diğer tarafta pişince fırından çıkarılır ve servis edilir