Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Sütlü Mantar Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
Sütlü Mantar Çorbası Tarifi
Malzemeler;
- 1 paket mantar
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 bardaktan az su
- 1 çorba kaşığı şehriye
- 1/2 litre şekersiz soya sütü
- Zeytinyağı
- Dereotu
- Karabiber
- Tuz
Sütlü Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?
- Mantarlar ufak doğranır, zeytinyağı ile birlikte yüksek ateşte çevrilmeye başlanır
- Mantarlar önce suyunu bırakır, sonra bu su buharlaşır
- Suları buharlaşan mantarlara az un eklenir, birazda kaynar su eklenir
- Sonra şehriyeler eklenir ve 5 dakika pişirilir
- Soya sütü eklenir, içine dereotu, karabiber, tuz eklenir 1-2 dakika daha pişirilir
- Servis ederken bol dereotu, isteğe göre karabiber ile servis edilir