Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Kuru Börülceli Enginar Dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Kuru Börülceli Enginar Dolması
Malzemeler;
- 1/2 su bardağı kuru börülce
- 2 tane enginar
- 1/4 tane nar
- 1/3 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tane küçük boy havuç
Sos için;
- 1,5 yemek kaşığı tahin
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
Kuru Börülceli Enginar Dolması Nasıl Yapılır;
- Temizlenmiş enginarlar sudan geçirilir
- Bir tencerenin dibine dizilir
- Üzerine su ilave edilir ve bir tutam tuz atılır
- Yaklaşık 15 dakika pişirmeye bırakılır
- Bir tencerenin içine kuru börülceler alınır ve bolca su eklenir
- Haşlanmaya bırakılır
- Diğer tarafta iç malzemeler hazırlanmaya başlanır
- Havucun kabuklar soyacak yardımıyla soyulur, küçük küpler halinde doğranır
- Nar, tanelerini ezmemeye özen gösterilerek ayıklanır
- Maydanoz ince ince kıyılır
- Bu sırada enginarlar pişmiş olacak, Altı kapatılıp dinlemeye alınır
- Dinlendikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirilir
- Diğer tarafta haşlanan börülceler sudan geçirilir
- Derin bir kaba alınır
- Üzerine hazırlanan havuç ve maydanoz ilave edilir
- Küçük bir kasenin içine tahin, zeytinyağı ve yoğurt alınır
- Hafifçe çırpılır ve limon suyu eklenerek tekrar çırpılır
- Sosun içine tuz ve baharatlar eklenerek karıştırılır
- Hazırlanan sos börülceli karışımın üzerine dökülür, güzelce karıştırılır
- Bu karışıma son olarak nar taneleri ilave edilir
- Sosla harmanlanan börülceleri enginarların içine eşit bir biçimde bölüştürülür
- Biraz dinlendirdikten sonra afiyetle tüketilir