Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Kabak Çintmesi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Kabak Çintmesi Tarifi
Malzemeler;
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tane yemeklik doğranmış büyük kuru soğan
- 2 tane küp doğranmış orta boy domates
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça
- 4 tane küp doğranmış kabak
- 2çay kaşığı tuz
Kabak Çintmesi Nasıl Yapılır?
-
Zeytinyağı tavaya alınır ve üzerine soğanlar eklenir
-
Soğanlar renk alana kadar kavrulur ve salça ilave edilir
- 2-3 dakika daha kavrulur
-
Kabaklar ilave edilir
-
Ardından domatesler eklenir
- Sarımsaklar ilave edilir
- Tuz ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır
- Önce yüksek ateşte daha sonra en kısık ateşte su koymadan pişmeye bırakılır
-
Üzerine nane serpiştirilerek servis edilir