Vegan beslenme, hayvan kaynaklı her türlü gıdayı (et, balık, deniz ürünleri, süt, süt ürünleri, yumurta) tüketmeyi reddeden ve tamamen bitkisel bazlı gıdalarla beslenen bir yaşam tarzıdır. Veganlar, hayvanların kullanımını, sömürülmesini ve hayvan kaynaklı ürünlerin ticaretini desteklememek amacıyla bu seçimi yaparlar.
Vegan beslenmede aşağıdaki gıdalar genellikle tüketilir:
- Sebzeler: Her türlü sebze ve yeşillikler, örneğin brokoli, lahana, havuç, kabak, patates vb.
- Meyveler: Elma, muz, portakal, çilek, üzüm, armut gibi çeşitli meyveler.
- Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar, mısır gibi tahıllar ve tahıl ürünleri.
- Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, tofu, tempeh gibi protein ve lif kaynağı baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Badem, ceviz, fındık, fıstık, susam, ayçiçeği çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi çeşitli kuruyemişler ve tohumlar.
- Bitkisel yağlar: Zeytinyağı, kanola yağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar.
- Bitkisel sütler: Badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü gibi bitkisel kökenli süt alternatifleri.
Vegan Yemek Tarifleri
Vegan Mercimekli Patates Püresi Tarifi, Nasıl Yapılır?
Mercimekli Patates Püresi Tarifi
Malzemeler;
Püre için;
- 1 tane patates
- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- 1çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
Baharatlı sebzeler için;
- 2 tane patlıcan
- 3 tane havuç
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için;
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı badem
- 3-4 dal taze nane yaprakları
Mercimekli Patates Püresi Nasıl Yapılır?
- Sebzeler büyük parçalar halinde doğranır, tüm baharatlar ve zeytinyağı ile harmanlanır
- Fırın tepsisine alınan sebzeler 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir
- Patlıcanların piştiğini anlamak için bir bıçak batırılıp kontrol edilir
- Mercimekler nişastası gidene kadar yıkanır
- Derin bir tencereye soyulmuş ve iri doğranmış patatesler mercimeklerle birlikte koyulur ve orta ateşte ocağa alınır
- Üstlerini geçecek kadar su ve tuz eklenip yumuşayana kadar pişirilir
- Pişen ürünlere kimyon eklenir, blenderden geçirilir
- Püre sunum tabağına alınır, ortası açılıp sebzeler bademler naneler ve zeytinyağı eklenip servis edilir