Zeynel Abidin tam adıyla Ali Bin Hüseyin veya Ali el-Asgar, İmam Hüseyin'in oğlu ve İmam Ali'nin torunu olarak 859 yılında Medine'de dünyaya geldi. Zeynel Abidin'in annesi ise Sasani İmparatoru III. Yezdigirt'in kızıdır.
Zeynel Abidin, ağır bir hastalık geçirdiği için Kerbela Olayı'na katılamamıştır. Emevi askerleri tarafından öldürülmek istenen İmam Zeynel Abidin, Ömer Bin Sa'd tarafından kurtarılmış ve Şam'a Yezid'in makamına götürülmüştür. Yezid, tarafından iyi karşılanan Zeynel Abidin'e dilerse Şam'da kalabileceği teklif edilmiş fakat İmam bu teklifi reddederek Medine'ye dönmüştür.
Zeynel Abidin, Medine'ye dönüşünün ardından Yezid'e karşı düzenlenen ayaklanmalardan ve Emeviler'e karşı düzenlenen ayaklanmalardan uzak durmuştur. Kendisini ibadete adayan İmam Zeynel Abidin, Aralık 712 tarihinde Medine'de hayata veda etti. Cenazesi Baki Mezarlığı'na defnedildi.
Şia mezhepleri Zeynel Abidin'i imamisi olarak kabul etmektedir. 12 imamların dördüncüsü olan İmam Zeynel Abidin, Şia mezhepleri için önemli ve kutsal bir isimdir.
-es-Sahifetu'l-kâmiletu's-Seccâdiyye
-Risâletü’l-Hukuk
-ez-Zühd ve’l-vasıyye
-Duâü’l-cevâhiri’l-kebîr
-Belâġatü’l-İmâm Alî b. Hüseyn
-Dîvân-ı Eş'âr
-Müsnedü’l-İmâm es-Seccâd