Öncelikle Hurmanın insan vücuduna sağladığı yararlardan bahsetmek istiyoruz.
Hurmanın Vücudumuza sağladığı bazı yararlar şunlardır:
- Besleyici değeri: Hurmalar lif, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, çinko ve B vitaminleri gibi birçok besin maddesi içerir. Bu nedenle, dengeli bir diyetin bir parçası olarak hurma tüketimi, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına katkı sağlar.
- Enerji kaynağı: Hurmalar, doğal bir şeker kaynağıdır ve içerdikleri karbonhidratlar vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlar. Bu nedenle sporcular ve aktif bireyler için enerji verici bir atıştırmalık olabilir.
- Sindirim sağlığı: Hurmalar, sindirime yardımcı olan lif içeriği ile sindirim sağlığını destekler. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler.
- Kalp sağlığı: Hurmalar, potasyum içeriği sayesinde kalp sağlığını destekler. Potasyumun düzenli tüketimi, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp-damar sistemine faydalıdır.
- Antioksidanlar: Hurmalar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücreleri oksidatif stresten korur ve yaşlanma süreçlerini yavaşlatır.
- Kemik sağlığı: Hurmalar, kalsiyum ve demir gibi mineraller içerir. Kalsiyum, kemik sağlığının korunmasına ve güçlenmesine yardımcı olurken, demir ise kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunur.
- Bağışıklık sistemi: Hurmalar, C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini destekler ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
Elinizde değerlendirilmesi gereken hurmalarınız varsa bu tarifimizi deneyebilirsiniz.
Hurmalı Cheesecake
Malzemeler:
Tabanı için;
- 1 + 1/2 su bardağı yulaf
- 1/2 su bardağı toz ceviz
- 2 yemek kaşığı esmer şeker
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı veya tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Harcı için;
- 400 gram labne peyniri
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta
- 1 adet limonun kabuğu
- 1 paket vanilya
Üstü için;
- 1/2 su bardağı sıcak süt
- 7-8 adet hurma
Hurmalı Cheesecake Nasıl Yapılır:
- Yulaf, toz ceviz, şeker ve tarçın yağ ile karıştırılıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba bastırılarak yayılır
- 175 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir
- Fırından çıkarılıp soğuması için kenara alınır
- Bu sırada labne, şeker ve süzme yoğurdu mikserle çırpılır
- İçerisine yumurtalar teker teker eklenir
- Un ve vanilyayı da katıp karışana kadar çırpılır
- Fırının ısısı 150 dereceye düşürülür
- Peynirli harç soğuyan tabanın üzerine dökülür 50 dakika pişirilir
- Sürenin sonunda fırın kapatılıp kapağı açılır ve 30 dakika içerisinde tutulur
- Buzdolabında soğutulur
- Üst için;
- Hurmaların çekirdekleri çıkarılıp bölünür
- Sıcak sütle beraber rondo'da püre kıvamına getirilir
- Soğumuş cheesecake’in üzerine yayılır ve tekrar buzdolabında soğutulur