Mumbar dolması Tarifi, Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı kırık pirinç
- 1/2 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 dal taze soğan (İnce kıyılmış)
- 1 küçük boy kuru soğan (İnce kıyılmış)
- 2 dal maydanoz (İnce kıyılmış)
- 1 adet domates (Rendelenmiş)
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz (Silme)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 su bardağı ılık su
- 2 bağ mumbar
Pişirme aşaması:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
- 5 su bardağı sıcak su
Mumbar dolması Nasıl Yapılır?
- Derin bir kaba sırasıyla tüm malzemeler eklenerek iyice yoğurulur
- Mumbarlar yıkanıp içleri hazırlanan harç ile tamamen doldurulup uçları mutfak ipiyle bağlanır
- Bir tencerede tereyağı eritilip sıvı yağ eklenir
- Salça ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavurulur
- Sıcak su eklenir ve kaynamaya başladıktan sonra mumbar dolmaları tencereye alınır
- En az 45 dakika haşlanır, sıcak servis yapılır
Mumbar Nasıl Temizlenir?
Kalın bağırsaklar bir gün önceden sudan geçirilir ve tuzlu suda bekletilir. Gün içerisinde en az 3 kez tuzlu suyu değiştirilir. Dinlendirilmiş bağırsaklar bol suyun altında durulanır ve ovulur. Bu sayede dezenfekte olması sağlanır.
Mumbar dolmasının püf noktaları:
- Mumbarları fazla doldurmamaya özen gösterilir, Aksi takdirde patlayacaktır.
- Mumbarların uç kısımları ip ile bağlanır, Bu sayede pişirirken açılması önlenir
- Hazırlanan mumbarlar, tencere yerine zeytinyağlı tavada kızartılabilir